FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Lewis Hamilton most már bármit megtehet?

Mindannyiunkban élénken él a kép a hétvégi Toszkán Nagydíj díjátadójáról: Hamilton egy elöl – hátul szövegezett és mintázott pólóban tüntetett a feketékkel szembeni „rendőri erőszak” ellen.

Nos, javítsatok ki, ha tévednék, de úgy gondolom, a fegyveres drogterjesztő bűnözőket még sehol nem dicsérték meg nyilvánosan, sőt mindig is keményen felléptek ellenük az adott ország rendőri szervei. Ha feketék voltak, ha sárgák, ha fehérek.

Innentől fogva okafogyott a Lewis Hamilton által előadott újabb performansz, sőt mi több, érthetetlen is. Hatszoros világbajnok autóversenyzőként, a nemzetközi sportvilág egyik legnagyobbjaként a britnek teljességgel tisztában kell (kellene…) lennie azzal, hogy a politikai véleménynyilvánítás semmilyen formája nem engedélyezett sporteseményeken.

A pilótával eddig igencsak elnézően viselkedő FIA-nál ugyan elgondolkodtak azon, hogy nem lépte-e át azt a bizonyos határt a Mercedes versenyzője, de aztán arra jutottak, hogy nem… Tették mindezt úgy, hogy példának okáért a BBC felhívta a Nemzetközi Autósport Szövetség figyelmét, hogy az általuk is ratifikált Olimpiai Charta megtiltja a sporteseményeken történő politikai, nemi, faji identitásokkal kapcsolatos propaganda tevékenységet.

Az FIA ennek ellenére sem szankcionálja Hamiltont, de a vonatkozó paragrafusokat megvizsgálják (…), hogy a továbbiakban egyértelmű legyen, mi megengedett egy F1 rajt/pódiumceremónián, és mi az, ami nem. (Mint ha ez nem lett volna már eddig is egyértelmű.)

Eközben Lewis Hamilton (akit már a saját követőtábora is ostoroz az ügy miatt) jelezte, nem fog lassítani:

„Szeretném, ha tudnátok, hogy nem fogok leállni, nem fogok meghátrálni, és továbbra is fel fogom használni ezt a felületet arra, hogy elmondjam a véleményem az értékrendemben fontosnak vélt ügyekre. Ez egy lehetőség, egy út mindenkinek ahhoz, hogy kérdőjelet tegyen a világban tapasztalható igazságtalanságok elé. Hiszem, hogy együtt jobb hellyé tehetjük ezt a világot az utánunk következő generáció számára.”

Nos, ebben maximálisan támogatjuk is Hamiltont, csak lehet, hogy ezt nem drogbűnözők védelmével, és nem egy Formula-1-es versenyen kellene elkezdenie…

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: AFP

 

 

One thought on “Lewis Hamilton most már bármit megtehet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük