Nemes cselekedet: A Mercedesnél így segítik a koronavírus elleni harcot

Nemrég még világverő és domináns F1-es motorokat fejlesztettek, mára viszont egy teljes részlegük átállt lélegeztető gépek gyártására. A csillagos márka fejleszteni is igyekszik, az innovációs jogokat és szabadalmakat pedig szabadon elérhetővé teszi.

A száguldó cirkusz csapatai jelenleg a kötelező háromhetes leállásukat, vagyis a „nyáris szünetüket” töltik, a Mercedes motorrészlegén viszont jelenleg is lázas munka folyik. Az F1-hez nem köthető tevékenységek nagyon is megengedettek, az orvosi kiegészítő kellékek gyártása pedig pontosan ilyen. A német márka a Project Pitlane néven ismertté vált program zászlóshajójaként veszi ki a részét a koronavírus elleni küzdelemből.

A Pat Symonds irányításával dolgozó részleg a brit kormány felkérésének eleget téve segíti az egészségügy harcát. A Mercedes ráadásul egy fejlesztést is bedobott a közösbe, egy már létező megoldáson keresztül új, légzést segítő eszközt szabadalmaztattak egy londoni klinikával, az egészségügyi szolgálat pedig már hitelesítette is a találmányt.

Ennek minden részletét elérhetővé tették azok számára, akik szeretnék kivenni a részüket a gyártásból. A döntésük értelmében bármelyik ország kormánya, vagy kutatói megkapják a tervrajzokat, és szabadon felhasználhatja, kivitelezheti azokat:

 „Nagyon bízunk abban, hogy ezekkel az információkkal segíthetünk a globális járvány terjedésének visszaszorításában. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a világ egészségügyi ellátóinak lélegeztető eszközöket gyártsunk, így próbálunk hozzájárulni a betegek felépüléséhez.” – mondta el a motorrészleg vezetője.

A Mercedes brixworthi motorgyára naponta 1000 ilyen készülék legyártására képes, ehhez több olyan gépet is felhasználnak, amelyekkel korábban Formula-1-es motorok turbófeltöltőit és hengerfejezését állították elő.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Alonso: „Én leszek a pilótapiac legfontosabb szereplője!”

A szezon végén rengeteg versenyző szerződése fog lejárni, így komoly pilótakeringő várható. Ennek az eseménysornak [...]

Érdekel
2024: Ebben a versenyben már győzött is Verstappen

Ez pedig nem más, mint a fizetések rangsora. A Red Bull Racing szupersztárja masszívan körözi [...]

Érdekel
A második tesztnapot a Scuderia Ferrari húzta be

Ma délelőtt Bahreinbe beköltözött Las Vegas: Egy csatornafedél okozott kalamajkát, amelynek hatására egy időre fel [...]

Érdekel
Brutális Red Bull fölény az első tesztnap után

A nem Red Bull Racing szurkolókat igencsak hidegzuhanyként érhette az F1-es tesztnapok elős felvonása, hiszen [...]

Érdekel
Alonso: „Soha nem voltam még ilyen jó formában!”

Fernando Alonso egyszerűen nem öregszik! A tesztnapok előtt kijelentette, hogy még soha az életben nem [...]

Érdekel
ITT az új Ferrari: bemutatkozik az SF24

A vörösök visszafogott elvárásokkal, de gyönyörű autóval érkeztek meg igazán 2024-be. Maranellóban az idei célok [...]

Érdekel