Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Bajban a Renault – Kizárhatják őket a bajnokságból

A Racing Point panasza nyomán kezdett vizsgálódni az FIA (Nemzetközi Autósport Szövetség). A Sergio Perezt és Lance Strollt versenyeztető istálló egy 12 oldalas dokumentumban taglalta, hogy az ellenfél szabálytalan fékrendszert használt, és ezzel nem megengedett előnyhöz jutott.

A szövetség azóta már le is foglalta a Renault Forma-1-es autóinak kormányait és elektronikus adatrögzítő rendszereit. A szabályok kimondják, hogy a pilóták semmilyen plusz segédelektronikát nem használhatnak a fékerő balansz beállításakor, márpedig ebben az esetben pont ez gyanú. A Racing Point szerint a riválisuk egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely kanyarról kanyarra automatikusan állítja a fékegyensúlyt, hatalmas előnyhöz juttatva ezzel a versenyzőket.

Az ügyben megszólalt a manapság szakértőként dolgozó Ralf Schumacher is, aki szerint hatalmas bajban van a Renault, ha a vádak igazak. Schumacher azt is hozzáfűzte, hogy F-1-es berkekben csak akkor szokás ilyen lépést tenni, ha valaki kőkeményen és minden kétséget kizáróan képes igazolni az állítását. Ha ez megtörténik, az egészen biztosan egy nulla pontos szezont jelent majd a franciáknak.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük