Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

A Ferrari és a Red Bull teszi koporsóba a kiscsapatokat?

Minél tovább húzódik a szezonkezdet, az annál több bevételtől esnek el a száguldó cirkusz csapatai. Nem nehéz kitalálni, hogy ebben a „játékban” is a legkisebbek húzzák a rövidet. Zak Brown szerint ebben két istálló fokozottan bűnös.

A krízist kezelendő, számos intézkedést vezettek be, az egyik ilyen a 2021-es költségplafon kérdése. A 175 milliós terv 150-re apadt, de sokan szeretnék ezt még lejjebb tornászni, egészen 125 millióig. Brown elmondta, ebben két gárda nem partner, ezzel pedig nehéz helyzetbe hozza a mezőny kevésbé tehetős tagjait:

„Ha nincs legalább kilenc csapat a ligában, akkor már nem az igazi a dolog. Jelenleg a tűzzel játszik két csapat, mert ők a kerékkötői annak, hogy ez biztosítva legyen. Ha miattuk többen csődöt jelentenek, az őket is nagyon fájdalmasan fogja érinteni.

Egy duóról van szó, ebbe a kettősbe pedig nem tartozik bele a Mercedes, ők felismerték, hogy nagy a tét, és helyesen döntöttek. Így talán már nem is nehéz kitalálni, kikre gondolok… Ez a két csapat óriási marketing befolyással bír a Forma-1-ben, így érthető a reakciójuk, nekik a jelenlegi helyzet kifizetődőbb. De a sportnak nem csupán a pénzről kell szólnia, fontos lenne a kiegyensúlyozottság, és hogy másoknak is legyen esélye. Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy nehézsúlyú bokszolók középsúlyú ellenfelekkel öklöznek. Fontos lenne az igazságosság, a szurkolók is ezt várnák el a Formula-1-től…” – szólt oda keményen a McLaren első embere a Red Bullnak és a Ferrarinak.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images