FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

A Ferrari nagy áldozatot hozott a Forma-1 érdekében

A Scuderiánál tisztában vannak azzal, hogy a szabályváltoztatások 2022-re történő halasztásával ők hátrányba kerülnek, de a sorozat érdekében elfogadták ezt.

Két héttel ezelőtt dőlt el, hogy a világjárvány miatt csúszni fog a Formula-1 megújulása, ez pedig rossz hír azoknak a csapatoknak, akik ezt az ösvényt felhasználva akarták ledolgozni a hátrányukat. Pontosan ebben a helyzetben vannak a maranellói vörösök is, hiszen az idei – minden jel szerint rosszul sikerült – autójuk alapjait lesz muszáj továbbvinni, a fejlesztésekkel kapcsolatban pedig kötve van a kezük.

A csapatfőnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2020-as évkezdet csúszása és a várható 2021-es befejezés alaposan lerövidíti majd a következő esztendőre fordítható felkészülési időt, ami további kérdéseket vet fel. Mindenesetre a Ferrarinál töretlenül bíznak abban, hogy a szezonközi fejlesztésekkel a következő években végre előrébb léphetnek majd.  

Erre szükség is lesz, mert az olasz csapatnál már most úgy látják, hogy nem lett igazán acélos az idei SF1000-es konstrukció, és a mindenki által ismert olaszországi helyzet sem az ő malmukra hajtja a vizet. Ezért a történtek fényében a Ferrari érthető módon csak vonakodva fogadta el a már említett halasztást, ami miatt viszont komoly negatív hangok érkeztek a többi élcsapattól.

 „Ha az alapjainkat és a tesztszezonban gyűjtött adatokat megvizsgáljuk, akkor szabad szemmel is jól látható, hogy mennyire hátrányos számunkra ez a döntés. Nem volt egyszerű lábon döfni magunkat, de a sportág érdekei most tőlünk kívánták meg az áldozatot. Nekünk is nagy felelősségünk van abban, hogy alakul a jövőkép.” – utalt a csapatokat sújtó jelenlegi gazdasági nehézségekre a Mattia Binotto.

A rosszemlékű elmaradt idénynyitóról is beszélt a szakember, aki elárulta, ők akkor sem versenyeztek volna, ha a többiek bevállalják a kockázatot:

 „Sokan hezitáltak, de a mi álláspontunk az elejétől egyértelmű volt, akkor sem álltunk volna rajthoz, ha a hétvégét végül mégis megtartják. Biztosítani akartuk a kollégáink és a versenyzőink biztonságát, ezért Charles Leclercet és Sebastian Vettelt azonnal haza is küldtük, amikor megbizonyosodtunk a koronavírusos esetről.”

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Scuderia Fans