EXKLUZÍV: Európa legnagyobb Ferraris ruhakollekciójának gyűjtőjével interjúztunk

Krajnyák Csaba kollekcióját a Motorsport Maranello is rendszeresen közszemlére teszi az Instagram oldalán. A Scuderia Ferrari bölcsőjében elismerően szólnak a fanatikus magyarról, akinek gyűjteményéhez foghatót még ők maguk sem láttak. Csabával beszélgettünk a kezdetekről, a vágyakról és a céljairól.

Honnan jött az indíttatás, hogy teljes korszakokat átölelő csapatruházatot gyűjts?

1990 körül kezdtem el felfigyelni a Forma-1-re. Nem is tudnám megmondani az okát, de valamiért rögtön a Ferrari volt az a csapat, ami elvarázsolt. Mivel a közvetítések egyre jobban magával ragadtak, ez a szerelem szépen lassan kiteljesedett, így arccal a száguldó cirkusz felé fordultam.

Fiatal srácként mindig is nagyon vágytam arra, hogy legyen egy olyan pólóm, amit a Scuderia Ferrari Forma-1-es versenyzői/csapattagjai viselnek. Ez a vágyakozás az ezredforduló évében még jobban felerősödött bennem, amikor Prágában járva egy sportbolt kirakatban megpillantottam egy eredeti Ferrari csapatinget. Akkoriban még nem engedhettem volna meg magamnak, de ott megfogadtam: ha törik, ha szakad, nekem is lesz ilyen! 2000 tavaszán hozzá is jutottam a gyűjtemény nulladik darabjához, egy valódi Michael Schumacheres felsőhöz. Akkoriban még nem igazán volt divat egy F1-es pilóta telelogózott ingjében lófrálni, de én nagyon élveztem ezt a fajta „különcködést”.

Mit lehet tudni a gyűjteményed hátteréről, megközelítőleg hány darabból áll össze?

Próbáltam bizonyos korszakokat lefedni, de hamar be kellett látnom, hogy ez képtelenség, ugyanis vannak olyan darabok, amik egyszerűen elérhetetlenek. Azért így sem panaszkodhatom, 2015-ben már 45 különböző ruházati cikk szerepelt a listámon. 2000-től fogva lépésről lépésre haladok, mindig a hiányzó póló, ing, sapka, télikabát, esőkabát, pulóver, mellény jár az eszemben… 2016-ban sikerült kijutnom Maranellóba, ahová hatalmas Ferrari rajongóként egy nekik szánt emlékkel érkeztem, amelyet a múzeum egyik managere vett át. Az ottani beszélgetés során tudták meg, hogy mi a szenvedélyem, és már akkor megtetszett nekik a kollekcióm – biztattak, hogy nagyon egyedi, és semmiképpen se hagyjam abba.

Ez akkora impulzust, lökést adott nekem, hogy onnantól fogva még komolyabban, fanatikusabban és célirányosan folytattam tovább a gyűjtést, és igyekszek egy kis non-profit brandet építgetni neki. Ma már több mint 250 egyedi termékkel rendelkezem a Scuderia Ferrari autósport (Formula-1 / Ferrari Challenge) történelméből, mindezért hatalmas köszönettel tartozom a feleségemnek és a gyerekeimnek, akik elfogadják és támogatják a hobbym. Nagyon köszönök minden segítséget a munkahelyemnek, a főnökömnek és a munkatársaimnak, a barátaimnak, valamint két hazai formaautós versenyistállónak, akik nélkül ma nem tarthatna itt a #TotemsOfCsabesz koncepció!

Vannak-e a kollekciódban abszolút kedvencek, vagy elképzelhetetlen lenne csupán néhányat kiemelni?

A Fernando Alonso időszakából származó Marlboro vonalkóddal ellátott esőkabát annyira ritkáság, hogy azt manapság sem megszerezni, sem megfizetni nem tudnám! (nevet) Nagy kedvenc még a tavalyi évben kiadott Mission Winnow-os esőkabát, amelyet a reklámjogi viták miatt eleve csak korlátozott darabszámban árulták. Utóbbit éppen nálatok, a Fans Brandsnél vásárolta meg nekem a Ferraristák Közösségi Egyesülete – hálás köszönet érte.

A Fans Brands Magyarország elsőszámú Forma-1 áruháza, ezért muszáj megkérdeznünk: gyakran megfordulsz nálunk, elégedett vagy velünk?

Így van, a gyűjteményem jelentős hányada a Fans Brandstől származik, így természetesen naprakész vagyok a kínálatotokból, folyamatosan vizslatom az online felületet, hogy mi az, amit még beszerezhetnék. Ami a tapasztalataimat illeti, azok ötcsillagosak: tökéletes, trendi, rugalmas, a mai szájíznek legmegfelelőbb az online felület és a kiszolgálás. A vevőszolgálat telefonon bármikor elérhető, a kollégák gyorsak és korrektek. Úgy gondolom, ennél jobbat nem kívánhat senki!

Hihetetlen számokról meséltél nekünk. Tervezel esetleg olyan lehetőséget, ahol egyben az egész kollekció bárki számára nyilvánosan megtekinthető lesz?

Igen, már több ilyen jellegű kezdeményezés is volt, amit a jövőben egy nagyobb volumenben szeretnék továbbvinni. Egy megfelelő partnerrel együttműködve, anyagi haszonszerzés célja nélkül, egy nemes ügy érdekében bármikor, bárhol, bármire nyitott vagyok. Vannak tervek a fejemben, és hála az égnek sok remek barát, partner áll mellettem, akiknek a segítségével egy élményosztó esemény keretében mindez hamarosan megvalósíthatóvá válhat.

Maranello szerint ez Magyarország és Európa legnagyobb gyűjteménye, én pedig szeretném bemutatni egy kiállítás sorozatban, amolyan road showként, ahol élményt és örömöt tudunk szerezni vele az embereknek!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Array
Kanada, FP2: „Azért a víz az úr” (na meg Alonso)

Ezúttal nem hivatkozhattunk arra, hogy nem volt körözés a pályán, mert volt. Csak hát milyen [...]

Érdekel
SOK VÍZ, kevés akció: Norrisé az első menet Kanadában

Komoly esőzés, csúszás, sárga és piros zászlós fázisok, baleset, néhány kör után Lando Norris siker. [...]

Érdekel
Ő lehet a KÖVETKEZŐ F1-es távozó?

Ralf Schumacher szerint már meg is van, Esteban Ocon után kit tesznek majd lapátra következőleg [...]

Érdekel
F1 SAPKA INGYEN? Minden hétvégén A TIÉD LEHET egy!

Mi a FansBrandsnél folyamatosan arra törekszünk, hogy izgalmat csempésszünk a versenyhétvégékbe. Most egy olyan INGYENES [...]

Érdekel
Vasseur: „Hamilton és Leclerc NYERŐ PÁROS LESZ!”

Tagadhatatlan, hogy a Scuderia Ferrarinál nem szokás beállni a sorba. Az olaszok nem sok minden [...]

Érdekel
Perez hosszabbított – Az örök második TOVÁBBRA is marad a Red Bullnál

Hiába a számos jobbnak tűnő, pilótapiacon elérhető opció, hiába Sergio Perez gyenge teljesítménye, a Red [...]

Érdekel