FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Megváltás Maranellóban? A Ferrari bekeményíthet motorfronton

2021-ben motorikusan lépne előre a legtöbbet a Scuderia Ferrari, de az igazi áttörést jövőre ígérik az olaszok. Idén még csak egy merészen feljavított verziót használnak majd Charles Leclercék, de 2022-től gyökeres változások jönnek. Legalábbis egy állítólagos ígéret szerint!

A jelenleg beépítésre kerülő erőforrás tulajdonképpen még csak egy lóerő update, de a Motorsport.com helyi újságírói úgy vélik, hogy Maranellóban erősen gondolkodnak egy drasztikusan „felturbózott” motor elkészítésén is. A tervezett változtatás nem egy újdonsült innováció, a Mercedes már 2014 óta használja ezt a motorelrendezést. A lényeg, hogy az erőforrás elé kerülne a kompresszor, a turbófeltöltő berendezés pedig a váltó elé.

A Ferrari a másoláson túl egy egyedi akcióval is készül, amelynek során a kompresszort a hengerfejekhez vezető hűtőbe integrálnák, valamint a töltőlevegő hűtésén is változtatnának. A műveleteket nem más irányítja, mint egy korábbi Mercedes mérnök, Wolf Zimmermann. Ettől tömegcsökkenést, teljesítményjavulást, aerodinamikai előnyöket remélnek, valamint természetesen kompaktabb hajtásláncot szeretne a vörös istálló.

Az innováció a kezdeti stádiumban a várható előnyök mellett fokozza majd a megbízhatatlansági faktort, ennek ellenére a pletykák szerint Matti Binotto csapatvezető már zöld utat is adott a projektnek. Emlékeinkben még élénken jelen van, mi is történt akkor, mikor legutóbb a Ferrari komoly motorikus újítást vezetett be… Ennek ellenére szorítunk a Scuderiának, hiszen egy erős Ferrari a Formula-1 érdeke is!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Olcay Tuncay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük