Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

5+1 elképesztő Forma-1-es rekord, amit lehetetlen lesz megdönteni!

Léteznek olyan Formula-1-es produktumok, amelyeket a sportág folyamatos változásából kifolyólag valószínűleg már soha nem lehet majd megdönteni. Ezek közül próbáltuk meg nektek az öt legmeghökkentőbbet összeszedni!

1: Dobogón, az összes versenyen…

Az előző két év világbajnoka 2002-ben új szintre lépett: a szezon összes versenyén az első háromban végzett, összesen 17 futamon pezsgőzhetett – ebből 11 alkalommal a pódium legmagasabb fokán. Hogy ki volt ő? Naná, hogy Michael Schumacher!

2: Két ember a dobogón, akik folyton elkerülték egymást

Az 1997-ben Jacques Villeneuve és Michael Schumacher küzdött meg a bajnoki címért: ők ketten az esztendő 17 futamából 12-őt megnyertek, és összesen 16-szor álltak fel a dobogóra. Ami a legelképesztőbb, hogy együtt egyszer sem…  

3: A legkisebb időmérős differencia

Ez a rekord is 1997-hez fűződik, egészen pontosan a szezon utolsó futamához, a jerezi Európa Nagydíjhoz. Jacques Villeneuve, Heinz-Harald Frentzen és Michael Schumacher ezredre azonos kvalifikációt teljesített, ezzel pedig egyszerre hárman is a lehetetlen 0 másodperces különbséget produkálták. A pole végül Villeneuve-é lett, mivel hármójuk közül ő futotta meg elsőként a „legjobb” időt.

4: A verseny leggyorsabb köre a boxutcán keresztül?

Ez a bravúr Ayrton Senna nevéhez fűződik: a brazil talán karrierének legnagyobb győzelmét aratta, de az igazi slusszpoén a leggyorsabb kör volt: Senna éppen megkezdte volna a tervezett kiállását, amikor észrevette, hogy a csapat még nem áll készen, ezért áthaladt a boxutcán és folytatta a körét. Abban az időben még nem létezett a pitben sebességkorlát, így az 1:18.029-es köre nem kis meglepetésre a legjobb lett.

5: Hat boxkiállással futamot nyerni? Lehetséges!

Ezt 2011-ben Jenson Button mutatta be a Kanadai Nagydíjon, aki pontosan hat alkalommal állt ki a versenyből: először egy defekt, másodjára áthajtásos büntetés miatt, majd még további négyszer taktikai okokból. A McLaren pilóta valószerűtlen módon mindenki meglepetésére átrágta magát a teljes mezőnyön, majd az utolsó körben Vettelt is megelőzve győzött.

+1: Három autó a célban

Szinte hihetetlen, de az 1996-os Monacói Nagydíjon pontosan ez történt: baleset balesetet követett, számos versenyző műszaki probléma miatt állt ki, többek között sem Michael Schumacher, sem Damon Hill, de Jacques Villeneuve és Mika Häkkinen sem látta meg a célt. Így történhetett meg minden idők egyik legbizarrabb befutója, amelynek Olivier Panis pályafutásának egyetlen győzelmét köszönhette. Mögötte David Coulthard és Johnny Herbert végeztek, Heinz-Harald Frentzen pedig a negyedik lett, de ő a boxba hajtva fejezte be a kaotikus futamot.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Monacói Nagydíj – Könnyed Verstappen győzelem

Csodálatos versenyidőben, egyetlen esőcsepp nélkül (miközben az elmúlt napokban végig esőzésről szóltak az előrejelzések…) zajlott [...]

Érdekel
Monacói Nagydíj, időmérő: Verstappen extrát nyújtott, övé a pole

Nagy várakozásokkal tekintettünk az időmérő edzés elé, hiszen karakterisztikájából fakadóan ez az a pálya, ahol [...]

Érdekel
Monacói Nagydíj, FP3: Az időmérő előtt újból Verstappen a leggyorsabb

A kvalifikáció előtti utolsó gyakorlás előtt helyreállni látszott a „világrend”, hiszen az edzés nagy részében [...]

Érdekel
Monacói Nagydíj, FP2: Ezúttal Verstappen volt a leggyorsabb

A második szabadedzéssel folytatódott a program a Monacói Nagydíjon, ahol „feltámadó” Verstappent és erős Ferrarikat [...]

Érdekel
Monacói Nagydíj, FP1: Sainz zárt az élen

Elkezdődött a Formula-1-es világbajnokság minden évben talán legkülönlegesebb hétvégéje, ahol az első szabadedzésen Carlos Sainz, [...]

Érdekel
Vasseur: „Nem kerestük meg Hamiltont”

Az üzenetet nem más küldte, mint Frederic Vasseur, a vörös istálló csapatfőnöke, akitől valószínűleg az [...]

Érdekel