FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Abu Dhabi – LAZA Verstappen győzelem, Leclerc összetett MÁSODIK

A túltolt búcsúk hétvégéje pontosan olyan szezonzáró futamot hozott nekünk, mint amilyen az egész esztendő volt. A „meccs” legnagyobb tétje a pilóták világbajnoki második helyezése volt, amiért Sergio Perez és Charles Leclerc szálltak ringbe.

A mezőny nagyon tiszta rajttal jött el, Max Verstappen után Sergio Perez, majd Charles Leclerc következett. Hátrébb komoly csörte dúlt Carlos Sainz és Lewis Hamilton között, előbbi agresszív ám teljesen szabályos manővert végrehajtva próbált előzni, a külső ívre szoruló Hamilton pedig megreptette a Mercedest a kerékvetőn. Közben az élen minden a Red Bull tervei szerint alakult, az osztrák istálló autói szép lassan kezdtek elnyúlni, Hamiltonnak pedig vissza kellett adnia a visszatérésnél ebül szerzett pozíciót. Mindez nem tartott sokáig, mert a brit remek előzéssel újból Sainz elé keveredett, és nagyon jó tempót mutatott. De korai volt a Mercedes öröme, mert Sainz DRS segítségével felzárkózott Leclercre, és ezzel konzerválódott a helyzet: sorrendben két Red Bull, két Ferrari, két Mercedes, nélkülözve mindenféle izgalmat…

Egyedül a visszavonuló Sebastian Vettel és Esteban Ocon harca emlékeztetett a vérbeli autóversenyzésre, majd lassacskán az első kiállásokig is elértünk. Minden érkező kemény keverékre váltott, míg Vettelt közepeseken hagyták a pályán, egy kiállásra játszva. Közben a Mercedes ambícióit nem segítette, hogy elrontották George Russell kiengedését, így az ifjú pilóta öt másodperc büntetést kapott. Szép csendben Fernando Alonso is elköszönt az Alpinetól, méghozzá jellemző módon: nagyon jó tempóval, komoly csaták után technikai problémával…

Cserébe komoly taktikai menet kezdett kibontakozni a Red Bull és a Ferrari között: Verstappen simán tartotta a vezető pozícióját, azonban Lelcerc erősen begyorsult, amivel elkezdte fenyegetni az odáig biztosnak tűnő Red Bull előnyt. Az istálló reagált is erre, és másodjára is hozták Perezt, aki friss keményeken próbált minél előbb felérni a valószínűleg egy kiállást tervező, ám pozícióban előrébb lévő Leclercre. Miközben a monacói mesterien vezetve őrizte az előnyt, addig Perez többször is gyermeteg hibákat vétve saját magának tette nehézzé a felzárkózást. Hat körrel a vége előtt szinte megjósolhatatlan volt, ki lesz a „nyerő”, a különbség fogyott, de ezzel együtt a körök is vészesen apadtak. Végül nem sikerült Pereznek, Charles Leclerc végzett az összetett második helyen, Max Verstappen pedig senkitől sem zavartatva újabb sima győzelmet aratott. Hátrébb Lewis Hamilton sebességváltója megadta magát, így kiállni kényszerült, mindez pedig azt jelentette, hogy Sebastian Vettel ponttal zárta a karrierjét.

2022 utolsó versenye számos konzekvenciát érlelt meg bennünk, de csak a legfontosabbat írjuk le: Reméljük, 2023 izgalmasabban alakul majd!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük