Amerikai versenyzők: BOTRÁNY, amit az F1 megenged magának!

Miután Colton Herta Formula-1-es csatlakozását a liga elkaszálta, a legjobb amerikai pilóták között valóságos hadjárat indult a száguldó cirkusszal szemben.

Hiába a Red Bull Racing minden kapcsolata és erőfeszítése, Herta minden bizonnyal nem ülhet az Alpa Tauriba, mert az IndyCarban megszerzett liszensz pontjainak mennyisége az FIA besorolásában nem teszik őt alkalmassá az F1-es ülésre. Ez egyértelműen azért van, mert (teljesen hibásan) a pontrendszerben az Indy-t nagyon alacsonyra taksálja a nemzetközi szövetség. Sokat elmond az egész témával kapcsolatban, hogy jóval gyengébb bajnokságokban szerzett helyezések ugyanannyi pontot érnek, mint a tengerentúlon… Az ügy vonzataként több, a hazájában ikonnak számító versenyző akadt ki a Formula-1-re és az FIA-ra, volt olyan, aki nemes egyszerűséggel pénzéhes gazembereknek titulálta őket:

„Régóta hallgatok, de ennek vége. Fárasztó és egyben kiakasztó a szuperlicenc pontrendszer. Ez az egész arra lett kitalálva, hogy bárkit be lehessen vásárolni a Formula-1-be, a tehetség pedig teljességgel másodlagos. Mindenki egyetért abban, hogy Colton Herta F1-es szintű versenyző, tehetséges, felkészült, minden megvan benne ahhoz, hogy a legmagasabb szinten versenyezzen.” – mondta el Alexander Rossi, a máig utolsó amerikai Forma-1-es pilóta.

Brad Keselowski ugyan nem került a Formula-1 közelébe, de NASCAR bajnokként is megvan a véleménye a kialakult helyzetről:

„Az elmúlt évtizedekben csak egyetlen dolog volt állandó, az, hogy az amerikaiak nem voltak szívesen látottak a Formula-1-ben. Ezt látjuk jelenleg is.” – írta le keményen a közösségi médiában a sportoló, de volt, aki nála is erősebben fogalmazott.

„A Formula-1 elitista sportág. Nem akarnak bennünket, ezt ne felejtsétek. Az amerikai cégek pénzét akarják, a vagyonos amerikaikat akarják lehúzni. Ez minden, amit akarnak, mindig így volt és mindig így is lesz.” – fejtett ki pusztító vélemény a Colton Hertával egy ligában versenyző Graham Rahal.

Súlyos szavak ezek, de sajnos cseppet sem alaptalanok…

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Array

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alonso: „Én leszek a pilótapiac legfontosabb szereplője!”

A szezon végén rengeteg versenyző szerződése fog lejárni, így komoly pilótakeringő várható. Ennek az eseménysornak [...]

Érdekel
2024: Ebben a versenyben már győzött is Verstappen

Ez pedig nem más, mint a fizetések rangsora. A Red Bull Racing szupersztárja masszívan körözi [...]

Érdekel
A második tesztnapot a Scuderia Ferrari húzta be

Ma délelőtt Bahreinbe beköltözött Las Vegas: Egy csatornafedél okozott kalamajkát, amelynek hatására egy időre fel [...]

Érdekel
Brutális Red Bull fölény az első tesztnap után

A nem Red Bull Racing szurkolókat igencsak hidegzuhanyként érhette az F1-es tesztnapok elős felvonása, hiszen [...]

Érdekel
Alonso: „Soha nem voltam még ilyen jó formában!”

Fernando Alonso egyszerűen nem öregszik! A tesztnapok előtt kijelentette, hogy még soha az életben nem [...]

Érdekel
ITT az új Ferrari: bemutatkozik az SF24

A vörösök visszafogott elvárásokkal, de gyönyörű autóval érkeztek meg igazán 2024-be. Maranellóban az idei célok [...]

Érdekel