FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Azeri Nagydíj: DRÁMA, dráma hátán… Perez győzelemmel!

A tegnapi húzós kvalifikáció után joggal reménykedhettek a szurkolók abban, hogy egy impulzív és izgalmas Azeri Nagydíjat látnak majd. És akár egy újabb meglepetést, ami megkeveri a bajnoki csatát is…

Egy sima rajtot követően Charles Leclerc lazán jött el elsőként, mögötte Lewis Hamilton és Max Verstappen nem vállalt kockázatot, így mindenki maradt a helyén. Egyedül Sergio Perez virgonckodott, aki két parádés előzést bemutatva körön belül két pozíciót is nyert. Alig telt el pár perc, az erős tempót futó Hamilton egyre jobban tapadt Leclercre, majd szélárnyékból kilépve erőből meg is előzte a monacóit. Ezt követően leült a futam, egyedül Verstappen és Perez Leclerc ellen bemutatott kikerülése (szándékosan nem előzést írtunk) hozott némi színt a vonatozásba.

Hamilton vezetést láthattunk Red Bull Racing üldözőkkel, miközben a hű szárnysegéd Valtteri Bottas csupán a kilencedik helyen kocsikázott. Ezzel egyértelműen stratégiai hátrányba került a Mercedes, és az első kiállásoknál meg is tapasztalhattuk, hogy miért. Hamilton friss kemény keverékekre váltott, így tett Verstappen és Perez is, akik jobb boxutcai munkával simán az aktuális világbajnok elé jöttek vissza. Újabb üresjárat következett, egy-egy elhanyagolható kivételtől eltekintve az izgalom ritkán látott vendéggé vált Bakuban. Ebben a szűk harminc percben csupán Kiss Norbert kommentálása szórakoztatott el bennünket, aki véleményünk szerint mára abszolút az egyik legjobb autósport kommentátorrá nőtte ki magát.

A harmincadik körben aztán a semmiből jött a dráma: Lance Stroll kapott defektet, és csapódott a falnak az Aston Martinnal, jöhetett a safety car, Lewis Hamilton egyetlen esélye. Az újraindítás után a közvetlen élmezőny nem változott, hátrébb viszont annál nagyobb volt a tűzijáték: Pierre Gasly helyezkedett fantasztikusan, de Sebastian Vettel még nála is szemfülesebb volt, és egészen a negyedik helyig jött fel. Közben a 13 helyért Kimi Raikkönen előzte Valtteri Bottast (!!), a finn ismét páratlan szenvedést bemutatva szépen lassan tutira kiírja magát a Mercedesből. A hátralévő időben semmi érdemleges nem történt, és Max Verstappen sima győzelmével zárult volna az Azeri Nagydíj – ha nem kap defektet, négy körrel a vége előtt…

Elképesztő dráma szemtanúi lehettünk, és a hátralevő körök még jócskán adtak okot az aggodalomra. Az utolsó percek nagy tanakodásban teltek: újra indítják a futamot? Verstappen szerencsés győzelmével, vagy Perez ölébe hulló sikerrel, esetleg Vettel dobogóval záródik a verseny? És legfőképpen, megnyugtató Verstappen előnnyel, vagy nagy Hamilton fórral érkeznek-e meg a csapatok a következő fordulóra?

Végül kétkörös sprintverseny következett, amelynek újraindítása még Verstappen drámájánál is nagyobbat szólt. Hamilton nem akarta elengedni a győzelmet és óriási sebességgel zuhant be az egyes kanyar bukóterébe, mivel elmérte a féktávot (később kiderült, más állt a háttérben). Ezzel nullázott a brit, elképesztő verseny után Sergio Perez pedig behúzta a győzelmet Sebastian Vettel és Pierre Gasly előtt!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.