Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Ázsiai csapat ólálkodik a Forma-1 körül

Tavaly nyáron már hallatott magáról a Panthera névre keresztelt projekt, de azóta nem sok konkrétum történt. Az ázsiaiak most jelezték, hogy sem az elcsúsztatott F1-es megújulás, sem a koronavírus járvány gazdasági hatásai nem tántorítják el őket a céljaiktól.

Ami nem más, mint csatlakozni a száguldó cirkusz mezőnyéhez. Panthera vezetője, Benjamin Durand megerősítette, a módosítás és a negatív spirál ellenére is készülnek a 2022-es bemutatkozásra:

„Ugyan jelenleg hullámvasúthoz hasonlítható napokat élünk, ám ennek ellenére a projektünk életben van. Sem a járványhelyzet, sem a szabályváltoztatások halasztása, de még a gazdasági válság sem állhatja az utunkat. Dolgozunk az autónk aerodinamikáján, és a befektetőinkkel az F1-es induláson.”

Bár furcsán hangzik, de a jelenlegi helyzet még kedvezhet is az új csapatok megjelenésének. A járvány megszorításokat szült, az egyik ilyen elem a jövőre bevezetendő költségsapka, melynek limitjét már többször is megváltoztatták, lejjebb vitték. Az eredetileg tervezett 175 millió helyett 145 millió dollár lesz, és ez 2022-re és 23-ra még tovább esik, először 140, majd 135 millióban állapodtak meg a vezetők. Ugyanakkor a sportág vezetése a jelenlegi csapatok helyzete miatt sem nyugodt, így nem biztos, hogy örömmel állnának bele egy új gárda érkezésébe:

„Meglátjuk, hogyan alakulnak majd az elkövetkezendő idők. A járvány előtt komoly erőket fektettünk abba, hogy megállapodjunk egy motorbeszállítóval, és bizonyos alkatrészgyártókkal. Az is elképzelhető, hogy nemsokára egyszerűbb lesz a helyzet a jelenleginél, és akár készen is vásárolhatunk majd autókat, bármi megtörténhet.” – mondta el Durand, aki az orosz SMP motorsportos vállalkozásából lehet ismerős a rajongóknak.

Nem a Panthera az egyetlen, amely kacérkodik az F1 hamarosan elérkező új korszakával: egy orosz kiscsapat mellett sokat lehetett hallani a más kategóriákban már szép sikereket elérő spanyol Campos Racing érkezéséről is. A FIA (Nemzetközi Autósport Szövetség) ezzel szemben tavaly azt nyilatkozta, hogy nincsenek a láthatáron komoly érdeklődök, és a mezőny csak egy hivatalos pályázat kiírása után bővülhet. Kíváncsian várjuk, mit hoz majd a jövő!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Alonso: „NINCS MESE, jövőre már győzelmekért megyünk!”

Szép lassan közeleg a 2023-as szezon vége, és amennyire biztatóan indult az év az Aston [...]

Érdekel
Perez: „A kettős mérce áldozata vagyok!”

Az idei évben feltűnően gyengén teljesít Sergio Perez, aki már nagyon korán elvesztette azt a [...]

Érdekel
ELFOGADTÁK ANDRETTIÉK nevezését, gyakorlatilag itt a 11. csapat!

Az Andretti a Caddileckel karöltve 2026-ban tervezi, hogy csatlakozik a Formula-1-es világbajnoksághoz, az FIA részéről [...]

Érdekel
Norris: „A Red Bull NEM Verstappenre építi az autóját”

Lando Norris határozottan megcáfolta a szurkolók kedvenc összeesküvés elméletét, miszerint azért lenne domináns ez vagy [...]

Érdekel
Jordan: „Gyerünk már, ÜLTESSÉK BE Lawsont Perez HELYÉRE!”

Bár elviekben Sergio Perezt 2024-ben még szerződés köti a Red Bull Racinghez, gyakorlatilag a Red [...]

Érdekel
F1 szakértő: MÉLTATLAN, ami Norris körül történik…

A Sky Sports F1-es műsorvezető Craig Slater szerint Lando Norris hiába az egyik legnagyobb tehetsége [...]

Érdekel