Ázsiai csapat ólálkodik a Forma-1 körül

Tavaly nyáron már hallatott magáról a Panthera névre keresztelt projekt, de azóta nem sok konkrétum történt. Az ázsiaiak most jelezték, hogy sem az elcsúsztatott F1-es megújulás, sem a koronavírus járvány gazdasági hatásai nem tántorítják el őket a céljaiktól.

Ami nem más, mint csatlakozni a száguldó cirkusz mezőnyéhez. Panthera vezetője, Benjamin Durand megerősítette, a módosítás és a negatív spirál ellenére is készülnek a 2022-es bemutatkozásra:

„Ugyan jelenleg hullámvasúthoz hasonlítható napokat élünk, ám ennek ellenére a projektünk életben van. Sem a járványhelyzet, sem a szabályváltoztatások halasztása, de még a gazdasági válság sem állhatja az utunkat. Dolgozunk az autónk aerodinamikáján, és a befektetőinkkel az F1-es induláson.”

Bár furcsán hangzik, de a jelenlegi helyzet még kedvezhet is az új csapatok megjelenésének. A járvány megszorításokat szült, az egyik ilyen elem a jövőre bevezetendő költségsapka, melynek limitjét már többször is megváltoztatták, lejjebb vitték. Az eredetileg tervezett 175 millió helyett 145 millió dollár lesz, és ez 2022-re és 23-ra még tovább esik, először 140, majd 135 millióban állapodtak meg a vezetők. Ugyanakkor a sportág vezetése a jelenlegi csapatok helyzete miatt sem nyugodt, így nem biztos, hogy örömmel állnának bele egy új gárda érkezésébe:

„Meglátjuk, hogyan alakulnak majd az elkövetkezendő idők. A járvány előtt komoly erőket fektettünk abba, hogy megállapodjunk egy motorbeszállítóval, és bizonyos alkatrészgyártókkal. Az is elképzelhető, hogy nemsokára egyszerűbb lesz a helyzet a jelenleginél, és akár készen is vásárolhatunk majd autókat, bármi megtörténhet.” – mondta el Durand, aki az orosz SMP motorsportos vállalkozásából lehet ismerős a rajongóknak.

Nem a Panthera az egyetlen, amely kacérkodik az F1 hamarosan elérkező új korszakával: egy orosz kiscsapat mellett sokat lehetett hallani a más kategóriákban már szép sikereket elérő spanyol Campos Racing érkezéséről is. A FIA (Nemzetközi Autósport Szövetség) ezzel szemben tavaly azt nyilatkozta, hogy nincsenek a láthatáron komoly érdeklődök, és a mezőny csak egy hivatalos pályázat kiírása után bővülhet. Kíváncsian várjuk, mit hoz majd a jövő!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Alonso: „Én leszek a pilótapiac legfontosabb szereplője!”

A szezon végén rengeteg versenyző szerződése fog lejárni, így komoly pilótakeringő várható. Ennek az eseménysornak [...]

Érdekel
2024: Ebben a versenyben már győzött is Verstappen

Ez pedig nem más, mint a fizetések rangsora. A Red Bull Racing szupersztárja masszívan körözi [...]

Érdekel
A második tesztnapot a Scuderia Ferrari húzta be

Ma délelőtt Bahreinbe beköltözött Las Vegas: Egy csatornafedél okozott kalamajkát, amelynek hatására egy időre fel [...]

Érdekel
Brutális Red Bull fölény az első tesztnap után

A nem Red Bull Racing szurkolókat igencsak hidegzuhanyként érhette az F1-es tesztnapok elős felvonása, hiszen [...]

Érdekel
Alonso: „Soha nem voltam még ilyen jó formában!”

Fernando Alonso egyszerűen nem öregszik! A tesztnapok előtt kijelentette, hogy még soha az életben nem [...]

Érdekel
ITT az új Ferrari: bemutatkozik az SF24

A vörösök visszafogott elvárásokkal, de gyönyörű autóval érkeztek meg igazán 2024-be. Maranellóban az idei célok [...]

Érdekel