Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Bahreini Nagydíj – Sima Verstappen győzelem, fantasztikus Alonso dobogó

Végre elérkezett a 2023-as szezon első versenye, ami az izgalmak mellett nagyon sok nyitott kérdést is megválaszolt nekünk.

Viszonylag tiszta rajttal jött el a mezőny, egyedül csak Fernando Alonso vesztett rajta az első métereken, ráadásul a spanyolt még a saját csapattársa is meglökte a csata hevében. Alig telt el két kör, és Max Verstappen máris előnyt épített ki magának, ami nem volt túl jó ómen a futam hátralévő részére. Az egyetlen izgalmat a két Williams felzárkózása jelentette, mind Alex Albon, mind Logan Sargeant ígéretesen mozgott, előbbi a McLarenes Lando Norrist is könnyedén levadászta. Közben George Russell próbált zárkózni a jólstartoló, és az őt megelőző Lewis Hamiltonra, de Alonso is kezdett magára találni a vélhetően sérült Aston volánja mögött. A kétszeres világbajnok gyorsan át is lépett az egyik Mercedesen, és már Hamilton volt a célkeresztjében. Lassacskán elértünk az első kiállásokig is, amelynek egyértelműen Oscar Piastri lett a vesztese. A McLaren újonca technikai hibára panaszkodott, így új keverékek mellé egy új vezérlőegységet (kormányt) is kapott, amely viszont nem akart életre kelni. A pályán is zajlottak az események, például Pierre Gasly a középmezőnyig zárkózott, míg az utolsó helyeken Lando Norris és Esteban Ocon küzdött.

Eközben Sergio Perez is előrébb lépett, és Leclercet megelőzve megkaparintotta a második pozíciót. Lance Stroll is keményen ráment Russellre, és az Astonnal könnyedén hámozta át magát a még nem üzemmeleg Pirelliken hajtó briten. Mire ezt leírtuk, az időközben második kiállást is teljesítő Alonso és Hamilton vívott komolyat. Először nagyon szépen bújt be Alonso, de megcsúszott, viszont másodjára hihetetlen mozdulattal vette el az ötödik helyet. Amíg az élmezőnyben szinte semmi sem történt, addig 4-6 hely között parázs csatára volt kilátás. Pláne úgy, hogy Lelcerc műszaki hiba miatt kiállni kényszerült… Mindez azt jelentette, hogy Alonsónak elérhető távolságba került a dobogó! Olyannyira, hogy Sainz tudatos fárasztása után Alonso meg is fogta a harmadik pozíciót, a Ferrari pedig elbúcsúzhatott a dobogós reményeitől. Hátrébb is láthattunk szép dolgokat, például Gasly pontszerzése, Albon remeklése, de kétségkívül az Aston Martin és Fernando Alonso lehetett a legboldogabb. Merthogy az egész versenyt kontrolláló és megnyerő Max Verstappen és második Sergio Perez után az óriásit fejlődő Astonnal a spanyol állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük