Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Boldog születésnapot, Forma-1!

Hetven évvel ezelőtt ezen a napon, május 13-án indult el az a sorozat, ami mára megkérdőjelezhetetlenül a világ legnépszerűbb autósportjává, és egyik legkedveltebb sporteseményévé nőtte ki magát.

Az eltelt időben annyit fejlődött, hogy talán a saját atyjai sem ismernének rá, de van, ami nem változott: továbbra is a Formula-1 a leggyorsabb, legérdekesebb, legmitikusabb formaautós sorozat a földgolyón.

A második világháború után megalakult FIA (Nemzetközi Autósport Szövetség) azzal az ötlettel jelentkezett, hogy a már egyébként is zajló Grand-Prix sorozatot egy szabályrendszer keretrendszere alatt összehozva világbajnoksággá alakíthatnák át. Így született meg a jelenlegi száguldó cirkusz alapja, pontrendszere, amely az elmúlt hetven évben elképesztő változásokon ment keresztül, lényegét mégis megőrizte. Az International Formula Number One ma ünnepli a 70. születésnapját, és legalább még háromszor ennyit kívánunk neki!

Alább láthatjátok, hogy a legnagyobbak hogyan ünnepelték meg egymástól eltérő módon, mégis nagyon hasonlóan ezt a jeles dátumot!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Formula-1