FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Charles Leclerc időmérős balesete miatt szabályt változtat az FIA!?

Van rá esély, nem is kevés. Noha Leclerc monacói ütközése messze nem nevezhető szándékosnak, az F1 vezetősége mégis elgondolkodik azon, hogy átvesz egy, az IndyCarban elhíresült szabályt.

Ami nem más, mint az, hogy az időmérő edzésen sárga/piros zászlót okozó pilóta körideje azonnal törlésre kerül. Többek között így akarják elrettenteni a taktikázástól, és a szándékosságtól az ottani mezőnyt. Michael Masi versenyigazgató szerint a Monacói Nagydíj után érdemes felülbírálni a jelenleg még érvényben lévő rendszert:

„Minden hasonló történés után a mezőny, az F1 vezetése, és az FIA megvitatják, hogyan lehetne kiküszöbölni az ilyen eseteket. Az IndyCarban már működő szabályt jól ismerjük, de néhány regionális sorozat is használja ezt, ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy megvizsgáljuk a bevezetésének lehetőségét. Majd elválik, hogy megfelelő lesz-e a számunkra, vagy sem.”

A szabálymódosítás ötlete körül Toto Wolff is feltűnt, ami talán nem éppen a legjobb ómen a jelenlegi bajnoki címért folytatott hadjárat közepette:

„Én korábban nem hallottam erről az USA-ban már régóta bevezetett szabályról, de nagyon is okos dolognak tartom. Ezzel el lehet kerülni az olyan kaotikus pillanatokat, mint amit a Monacói Nagydíjon láttunk. Természetesen nem gondolom azt, hogy Charles direkt kente a falnak az autóját a kvalifikáció végén, de ezzel a megoldással elébe mehetnénk az összeesküvés elméleteknek. Így mindenki számára letisztultabbá válna az időmérő edzés folyamata.” – mondta el a Mercedes csapatvezetője.

Ti mit gondoltok az IndyCar szabályozásról?

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.