FIA: Nincs több térdelgetés, NINCS TÖBB POLITIKA!

Még ha nem is úgy néz ki, de december huszadika egy történelmi időpont a Formula-1 jövője szempontjából. Ezen a szép napon deklarálta a Nemzetközi Autósport Szövetség, hogy a politikai megnyilvánulásoknak – különös hangsúlyt fektetve az identitáspolitikára – semmi további keresnivalója nincs a Foma-1-ben, és a globális autósportban.

Ez utóbbit nyugodtan fel lehet fogni GYŐZELEMKÉNT, hiszen aki csak egy picit is jártas a sportvilágban, és úgy általában a sport által a társadalom életében betöltött szerepvállalásban, annak alapvető tézis, hogy a politikának semmi keresnivalója semelyik ágazatban. Egyszerű dolog ez: Senki sem azért látogat egy sporteseményt, vagy ül le a tv elé, hogy ott is a mindet átszövő politika befolyásoló szennye jöjjön szembe vele…

VÉGRE az FIA is lépett, és a labdarúgó VB-n sikerrel átvitt szabályozást elirigyelte a sokat szidott FIFA-tól, és a nyomdokait taposva megtiltott bármilyen további politika performance-t. 2023-tól az összes FIA szériára kiterjedően változtattak a Nemzetközi Sportkódexen. Először érződik úgy, mintha az autósportok királykategóriájának lenne gazdája… Már az is érthetetlen volt, miért kellett éveken át elszenvednünk a gyalázatos térdelgetős képsorokat egy olyan ligában, amelyre soha, de SOHA a büdös életben még csak a rasszizmus árnyéka sem vetült. Sőt, a tapasztalat beszél belőlem, mikor azt írom le, hogy az F1 paddock maga a megtestesült multikulturalizmus, ahol minden náció jól megfér egymással, és teszi a dolgát a legnagyobb békében.

A lényeg, hogy az FIA a hatályban lévő intézkedések szigorításával betiltotta a mindennemű egyéni vagy csoportos „politikai, vallási, továbbá személyes üzenetek megfogalmazását, promózását”, és a következő időszakban a semlegességet tartja irányadónak a sportolók és csapatok részéről. Egyedüli kivételt az képez(het), ha egy figyelemfelkeltő akció az FIA előzetes írásos engedélye alapján történik. Akik ezt az FIA által rendezett eseményeken, ceremóniákon megszegik, az szabálysértési vétségként kerül a mérlegre, és aszerint is lesz szankcionálva.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy ezentúl teli pofával bárki szidalmazhatja majd a neki nem tetsző identitásokat, sokkal inkább azt, hogy az autóversenyek visszatérnek az eredeti céljukhoz: A NAGYBETŰS VERSENGÉSHEZ.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XBP Images

Array

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kanada, FP2: „Azért a víz az úr” (na meg Alonso)

Ezúttal nem hivatkozhattunk arra, hogy nem volt körözés a pályán, mert volt. Csak hát milyen [...]

Érdekel
SOK VÍZ, kevés akció: Norrisé az első menet Kanadában

Komoly esőzés, csúszás, sárga és piros zászlós fázisok, baleset, néhány kör után Lando Norris siker. [...]

Érdekel
Ő lehet a KÖVETKEZŐ F1-es távozó?

Ralf Schumacher szerint már meg is van, Esteban Ocon után kit tesznek majd lapátra következőleg [...]

Érdekel
F1 SAPKA INGYEN? Minden hétvégén A TIÉD LEHET egy!

Mi a FansBrandsnél folyamatosan arra törekszünk, hogy izgalmat csempésszünk a versenyhétvégékbe. Most egy olyan INGYENES [...]

Érdekel
Vasseur: „Hamilton és Leclerc NYERŐ PÁROS LESZ!”

Tagadhatatlan, hogy a Scuderia Ferrarinál nem szokás beállni a sorba. Az olaszok nem sok minden [...]

Érdekel
Perez hosszabbított – Az örök második TOVÁBBRA is marad a Red Bullnál

Hiába a számos jobbnak tűnő, pilótapiacon elérhető opció, hiába Sergio Perez gyenge teljesítménye, a Red [...]

Érdekel