Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Forma-1 2026-ban: KÖNNYEBB is, KISEBB is, GYORSABB is?

Nikolas Tombazis neve legtöbbször csak valami radikális változás kapcsán kerül elő, akkor is leginkább negatív értelemben. Őszintén reméljük, ezúttal máshogy lesz!

Tombazis, az FIA monoposto autókért felelős góréja a napokban megszólalt, és azt mondja, hogy a jövőben mindenképp súlykompenzáció fog történni. A legvérmesebb szurkolók máris ünnepelnek, hiszen egy hasonló lóerő, de kisebb súly komolyabb gyorsulást hozhatna az F1-be. Tombazis azonban még visszafogott…

„Nyilvánvaló, hogy mindenkinek a V10-es motorokkal szerelt F1-es autók voltak a kedvencei, de az autóipar, amely részben meghatározza a Formula-1 fejlődését is, más irányba tart. Relevánsnak kell maradnunk velük kapcsolatban, hiszen ez teszi fenntarthatóvá a sportágunkat. De azért ahol lehet, igyekszünk majd megfűszerezni a jövő autóit, leginkább a súlyt illetően. Én magam motivált vagyok abban, hogy a 2026-os újabb szabályváltozásokkor az autók kisebbek legyenek, és jóval könnyebbek is. Ezt a hajtásláncunk hibridebbé „varázslásával” érhetjük el, a mostani 20%-ról 50%-ra emelve a befolyását. Reményeim szerint ettől könnyebbek és kissebbek lehetnek majd az autók, mert kisebb akkumulátor packot kell hordozniuk. Ezek a kívánságaim, igyekszünk ezt a rést kihasználni, de nagy csodát nem várunk tőle…” – nyilatkozott felemásan Tombazis.

Titeket FELVILLANYOZNA ez az újítás?

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: F1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük