Holland Nagydíj – Laza Verstappen győzelem, remek Russell dobogó

Komoly külsőségekkel indult és meglepetés nélkül, egy közepes futamon Max Verstappen sikerével zárult a Holland Nagydíj, ahol nem igazán örültünk bele az izgalmakba.

Mondjuk a csekély izgalomfaktor a zandvoorti pálya karakterisztikájába és Max Verstappen polejába már eleve kódolva volt, ennek megfelelően a hazai kedvenc teljesen simán jött el a rajtnál. Az egyetlen pillanat, amikor megemelkedett a vérnyomásunk, az Lewis Hamilton Calos Sainz elleni bepróbálkozása volt, ezek után viszont parádésan leült a futam. Csak halkan jegyeznénk meg, hogy a Formula-1 új szabályrendszere súlyos kudarcot vallott, hiszen előzetesen több izgalmat, könnyebb előzést, ergo kiélezettebb bajnoki küzdelmet ígértek, cserébe kaptunk 100 pont + előnyt…

Közben Verstappen folyamatosan növelte az élen az előnyét, majd további eseménytelen körözés után elértünk az első kerékcserékig. Itt a Scuderia Ferrari magát nem meghazudtolva rögtön el is hibázta Sainz kiállását, tálcán kínálva a pozíciót Hamiltonnak. Kisvártatva Leclerc is érkezett a friss közepesekért, nála már nem tudta ugyanazt elrontani a csapat. Közben ment a taktikai csata, Verstappen is közepes abroncsokra váltott, a Merecdesnél pedig felvetődött az egyetlen kiállás lehetősége is. Megérkezve a verseny féltávjához valóban úgy tűnt, hogy ezúttal a Mercedesek lehetnek a Red Bull legnagyobb ellenfelei. Az utolsók között Hamilton is kijött az élről, és keményekre váltott, a húzás pedig működni látszott, hiszen a brit erős felzárkózásba kezdett.

Yuki Tsunoda Alpha Tauriját technikai hiba miatt a pálya szélén leparkolta, de még felocsúdni sem volt időnk, a japán mégis folytatni tudta a versenyét. Egészen egy körig, amikor már VSC fázist okozva végleg kifingott az autó. Kisvártatva újraindult a kergetőzés, Hamilton már a második helyen haladva próbálta meg célba venni Verstappent. Erre remek esélyt nyújtott neki a volt csapattárs Valtteri Bottas, aki műszaki hiba miatt az egyes kanyar belső ívén ragadt. Jöhetett a safety car, a boxutca pedig felbolydult méhkas módjára ontotta magából a friss keverékekre váltó autókat, köztük Verstappent is. Nemsokára búcsút inthettünk a biztonsági autós fázisnak, az újraindítást követően pedig Verstappen az új lágyakon nemes egyszerűséggel megette Hamiltont. Nemsokára érkezett Russell, és lemásolta az ellenfelet, Hamiltonnak pedig már hátrafelé kellett tekingetnie. Leclerc szintén átlépett a brit világbajnokon, aki így bukta a biztosnak tűnő dobogót. Helyette a jövőt láthattuk ott, hiszen a futamgyőztes Max Verstappen mellé George Russell és Charles Leclerc állhatott fel a pódiumra.

Mellesleg innentől tejesen felesleges tovább olyan dolgokról beszélnünk, hogy „2022-es világbajnoki küzdelem”…

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

BBC – Az FIA vizsgálata bin Sulayem BOSSZÚJA Wolff ellen!

Meghökkentő dolgot állít az angol közszolgálati média: Szerintük az FIA egy újságcikk által indított vizsgálata [...]

Érdekel
Valtteri Bottas naptár

Bottas – SportszerűSEG(G)ből JELES! Valtteri Bottas sosem lesz világbajnok, ám nagy valószínűséggel már így is [...]

Érdekel
Az F1 TELJES MEZŐNYE kiáll a Wolff házaspár mellett

Mint ahogy azt mi is megírtuk, egy újságcikk után kirobbant botrány után az FIA vizsgálatot [...]

Érdekel
Norris: „Biztos vagyok abban, hogy jövőre MEGLESZ az első győzelmem”

Abban majdnem minden Formula-1 szimpatizáns egyetért, hogy a sorozatban jelenleg is egy generációváltás zajlik. Ennek [...]

Érdekel
MARKO szerint ezért nem működne egy csapatban Verstappen és Hamilton…

Dr. Helmut Marko akaratán kívül is megerősítette a pletykákat: Lewis Hamilton közvetve, vagy közvetlenül, de [...]

Érdekel
DAGAD a Wolff botrány: Wolffék szerint az FIA a hibás, akik még NŐGYÜLÖLŐK IS

Aki nem lenne képben a storyval, annak röviden annyi, hogy a FOM (Formula One Managemant) [...]

Érdekel