FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Nagy kérdés Imola előtt: Hol van (lehet, lesz…) a pályahatár?

Hetek teltek már el a Bahreini Nagydíj óta, de Lewis Hamilton 29 alkalommal végrehajtott pályalevágása (Na meg az FIA elképesztő következetlensége, és az elmaradó szankciók), na meg Max Verstappen szabálytalan(nak vélt) előzése után csak nem akarnak csillapodni a kedélyek…

Sem a szurkolóknál, sem a versenyzők között, sem a szakemberek körében. A vitás esettel kapcsolatban a pilóták szakszervezetének új elnöke, George Russell is megszólalt. Russell szerint nem Lewis Hamilton és nem Max Verstappen a hibás a kialakult helyzetért, a probléma elsősorban a szabályozásban, és a pályák karakterisztikájában jelentkezik.

„Én mindkettőjük nézőpontját tökéletesen megértem. A hétvége elején azt az instrukciót kapták, hogy nyugodtan szélesíthetik a pályát. Aztán néhányan besokalltak ezzel, ezért az egyik szabadedzésről a másikra változtattak a határokon, és Michael Masi jelezte, hogy időtörlésekkel fogják büntetni a versenyzőket.  Azt hiszem, nem a folyamatos szélesítéssel volt igazából a probléma, ha ezt már egyszer megengedték. Mi versenyzők a pálya természetes íveit igyekszünk a legjobban kihasználni, és nem igazán számít, hogy hol van az a bizonyos fehér vonal.

Aztán a szabadedzések után jött az újabb csavar: a pályahatárokat szigorúan nézték a kvalifikáción, ellenben nem figyeltek rá oda a versenyen, hacsak nem szereztél vele óriási előnyt… Max esete az előzésnél ilyen volt, hiszen pozíciót nyert vele, ráadásul olyat, ami győzelmet ért volna neki. Úgy vélem, az lenne a megoldás, ha a versenyzőket megkérdeznék, hol vannak a pályák természetes határai, és odáig tolnák ki a jelenlegi fehér vonalakat. Ennek lenne egyedül értelme!” – mondta el Russell.

Azt már csak mi tesszük hozzá halkan, hogy vajon mennyi időt lehet nyerni a 29 alkalommal végrehajtott extra kigyorsítással? A kérdés természetesen pusztán csak költői…

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.