Ők lehetnek a Hamilton utáni korszak világbajnokai? – Öt név, öt indoklás, plusz egy kakukktojás!

A hazai szurkolói társadalom még nehezen tudja elképzelni ezt az időszakot, de bármennyire is hihetetlennek tűnik, sem Lewis Hamilton, sem Sebastian Vettel nem lesz örökké velünk. A fiatalok pedig, akárcsak a tavaszi rügy, megállíthatatlanul törnek előre, és előbb vagy utóbb, de az említett két pilóta örökébe lépnek.

Most arra teszünk kísérletet, hogy a már említett két úriembert kivonjuk a képletből, és megtippeljük – sőt meg is indokoljuk -, hogyan fog kinézni a jövő Formula-1-es erősorrendje. Vágjunk is neki, fentről lefelé a Fans Brands tabukat döngető, leendő világbajnokokat taglaló listájának!

1. Max Verstappen, az időzített bomba:

Véleményünk szerint, ha a legrutinosabbakat (Hamilton, Vettel) kivesszük a játékból, akkor a „maradékból”, ha csak egy hajszállal is, de kiemelkedik a Red Bull versenyzője. Nagy előnye, hogy fiatal kora ellenére már veretes rutinnal bír, és a fentebb már említett kollégái bajszát is rendre eredményesen cibálja, még egy gyengébb technika volánja mögött is. Igazi bajnok alapanyag, aki pimasz, erőszakos, előszeretettel és ügyesen használja a pszichológiai hadviselést. A mezőny legnagyobb esőmenője, aki egy versenyképes technikával, jó eséllyel fogja a dominanciája alá hajtani az újkor Formula-1-ét.

2. Charles Leclerc, az összeszedettség szimbóluma:

Ő tehet a legtöbbet azért, hogy megállítsa Verstappent. Képességei a hollandéval vetekednek, bizonyos értelemben meg is haladják azokat – lásd a pályán mutatott intelligencia, és a mentális teherbírás. A kevésbé vehemens jellem azonban kiélezett versenyhelyzetben visszafelé is elsülhet, ezért soroltuk „csak” a második helyre a monacói szupertehetséget. Precizitása, felkészültsége és elhivatottsága abszolút a legnagyobbak közé emeli őt, és ez egy napon világbajnoki címet érhet a Scuderia Ferrarinak. A kérdés csak az, hogy a vörösök képesek lesznek-e neki ehhez megfelelő alapot nyújtani…

3. George Russell, a sötét ló:

Sokak számára meglepő lehet Russell neve a harmadik helyen, azonban a cikk szerzője hosszú ideje követi a brit tehetség pályafutását. Viccesen fogalmazva, ugyanarról a csöcsről érkezik, amelyen Charles Leclerc és Lando Norris is nevelkedett, és bizony velük szemben is komoly eredményeket tud felmutatni. Jelen pillanatban nem ül éppen veretes technikában, de abban egészen biztosak lehetünk, hogy bármilyen, a Mercedes istállónál beálló változás esetén meg fogja kapni az esélyt Toto Wolfftól. És abban is, hogy élni fog vele – amennyiben a német márka a Hamilton utáni években is megőrzi a kiemelkedő versenyképességét.

4. Carlos Sainz:

Sainzot nem feltétlenül a szikrázó tehetsége emeli ebbe a listába. Elnézést a spanyol rajongóitól, de Carlosban nincs meg a fentebb taglaltaknál jelen lévő a gyilkos ösztön, sokkal inkább egy Jenson Button féle „jó iparos”. Ő egy olyan versenyző, aki nem rendez a pályán roncsparádét, és nem vágtat keresztül mindenkin a céljaiért, ellenben rettentően kiegyensúlyozott. Mindent kiprésel a rendelkezésére álló technikából és helyzetből, ez 2019-ben is megmutatkozott, aminek köszönhetően Rest of the Best, azaz a közvetlen élmezőny utáni legjobb lett. Ha egyszer olyan lehetőséghez jut, amellyel valóban bele tud majd szólni a nagyok játékába, akkor egészen biztosan a top háromban fogjuk látni őt. Néhány győzelem, a kevés hiba és a szorgos pontgyűjtögetés pedig könnyedén tud bajnokot szülni!

5. Lando Norris:

Sokat vacilláltam azon, hogy nem lenne-e érdemesebb Norris helyére inkább Alexander Albont tennem. Hogy mégsem így alakult, annak csak egyetlen oka van: a brit Albonnál jóval lazább felfogása és égetően pimasz, szemtelen stílusa. Aki azt hiszi, hogy ez egy csak egy szimpla jellemvonás, az nagyot téved. Ez a bajnokok legfőbb ismérve! Mivel már újoncként is figyelemreméltó dolgokra volt képes, és a sebessége is teljesen rendben van, ezért valami azt súgja, hogy néhány év fejlődés és egy feljebblépés meghozhatja neki a sikert. Ez most még sokkal inkább csak megérzés, mint józan realitás, de a „versenyzői orrom” eddig még sosem csalt meg.

+1. Daniel Ricciardo:

Tudjuk, mire képes az ausztrál: pályafutása alatt minden csapattársával partiban volt, legtöbbjüket le is győzte – lásd, Sebastian Vettel, Nico Hülkenberg. Amikor alulmaradt – pl. Max Verstappennel szemben – az sem a kompetenciabeli hiányosságok miatt történt, sokkal inkább okolható érte a technika démona. Ricciardóban abszolút benne van egy világbajnoki cím, kérdés csak az, hogy aktív pályafutása alatt talál-e olyan partnert, aki hajlandó lesz neki leszállítani a siker zálogát, vagyis egy végső győzelemre képes autót. Ezzel kapcsolatban eléggé pesszimisták vagyunk: az idő nem neki dolgozik, és akár olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy a szimpatikus Danny Fernando Alonso sorsára jut. Ne legyen igazunk!

Szerintetek melyik öt versenyző határozza majd meg a Hamilton/Vettel utáni évtizedet? Tippjeiteket és véleményetek kíváncsian várjuk a kommentmezőbe!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

F1 VEZÉR: Jövőre szorosabb lesz…

Idén kis túlzással már a bajnokság negyedénél lefutott volt a vb-cím sorsa, ergo nem sokat [...]

Érdekel
HAMILTON: „Nem hallgattak rám, EZÉRT tartunk itt”

Vagy Lewis Hamilton kezdett rá ismételten az ismert „megint nem hallgattak rám” nótára, vagy a [...]

Érdekel
FIA elnök: „Van esély rá, hogy MASI visszatérjen!”

Mohammed bin Sulayem, a Nemzetközi Autósport Szövetség elnöke (nem is annyira) meglepő kijelentést tett: Ha [...]

Érdekel
DRASZTIKUS átalakítások a Mercedes 2024-es autóján

2022 után idén is komoly vereséget szenvedett a Lewis Hamilton által vezetett istálló, ezt pedig [...]

Érdekel
Abu Dhabi: Az Alpine zárta az élen 2023 utolsó tesztjét

Esteban Ocon volt a leggyorsabb a szezon utolsó menetén, amely késéssel indult és kaotikus pillanatokat [...]

Érdekel
ALONSO: „Ez volt életem egyik LEGJOBB SZEZONJA”

Fernando Alonso nem feltétlenül elégedett az Aston Martin 2023-as szezonjának alakulásával, saját teljesítményével már annál [...]

Érdekel