Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Olasz Nagydíj, kvalifikáció: Charles Leclerc a POLEBAN!

A szabadedzések eredményei alapján hatalmas várakozásokkal kezdődött meg az Olasz Nagydíj időmérő edzése, leginkább a hazai szurkolók reménykedtek abban, hogy a Scuderia Ferrari folytatja az eddigi jó szereplését. A kvali előtt bombaként robbant a hír, hogy Alexander Albon vakbélgyulladással kórházba került, ezért Nyck de Vries debütál a Formula-1-ben!

A Q1 tükörsimán zajlott le, sem a továbbjutók, sem pedig a kiesők kilétét illetőleg nem történt különösebb meglepetés. Illetve egy mégis! A pénteken még Aston Martint vezető de Vries élete első F1-es időmérőjén a Q2-be lőtte a Williamst, míg a másikkal Nicolas Latifi simán kiesett… Rajta kívül a két Aston és a két Haas kényszerült gyors búcsúra, míg az élen Max Verstappen és a Ferrarik zártak.

A Q2 már trükkösebben alakult, itt leginkább a Ferrari brillírozott, főleg Carlos Sainz, aki csapattársát is előzve futott referenciaidőt, na meg Charles Leclerc, aki Max Verstappen büntetésének okán érezte a „lehetőséget”, és nem is állt módjában azt elszalasztani. Így festett a legjobb három a második etapban, míg a kiesőzónában véget ért a de Vries csoda, búcsúzott a két Alfa Romeo, valamint Yuki Tsunoda és Esteban Ocon is. Természetesen némileg beárnyékolta a Tifosi hangulatát, hogy Carlos Sainzot az ismert okok miatt a versenyen majd hátrasorolják, mindazonáltal nem volt ez rossz előjel az utolsó szakaszra nézve.

A Q3 első lövései után a Sainz állt az élre, őt követte Leclerc és a két Red Bull Verstappen – Perez sorrendben. A büntetett és hátrasorolt versenyzők miatt szinte biztosak lehettünk abban, hogy meglepetéseredmény születik. Ezt igazolták az utolsó próbálkozások, mely után körülbelül így is, úgy is Charles Leclercé lett volna az első rajtkocka, de a monacói nem bízta a véletlenre. Mögötte Max Verstappen bejött másodiknak, plusz Carlos Sainz fért még be a top3-ba, de ez csak papíron számít. A tényleges rajtrács első sorában Leclerc és Russell foglal majd helyet, őket követi a két McLaren.

A kvalifikáción tehát Scuderia Ferrari siker született, de vélhetően a futam már más kávéház lesz. Főleg akkor, ha az olaszok saját maguknak nehezítik meg azt, viszont ha minden rendben zajlik, akkor Leclercnek nagy az esélye, hogy 2019 után újból hazai győzelmet ünnepelhessen.  

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük