Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Pályák, amelyek idén visszatérhetnek / bekerülhetnek a Forma-1-be!

Számos világhírű pálya hosszú ideje lobbizik már az újbóli F1-es szereplésért, sikertelenül. Azonban a mostani járványhelyzet mindent felülír, tradicionális futamokat töröltek, vagy halasztottak el, ez pedig adott esetben sokaknak vissza nem térő alkalmat ad(hat) a visszatérésre.

A koronavírus hisztéria az egyik legelső áldozataként a Forma-1 versenynaptárt borította, jelenleg az újrakezdésre készülődve a Liberty Media minden lehetséges opciót megvizsgál, így könnyedén előfordulhat, hogy az új naptárból régi ismerősök is visszaköszönnek majd.

Cikkünkben azt a négy pályát mutatjuk be nektek, amelyek a különleges helyzetre való tekintettel nagyon jó eséllyel csatlakozhat be a bajnokságba. A jelen helyzet legfőbb prioritásává a hosszabb utazások elkerülése, és a logisztika egyszerűsítése nőtte ki magát. Mivel a legtöbb csapat európai HQ-val rendelkezik, ezért az öreg kontinensen igyekszenek pótolni az elhalasztott nagydíjakat, akár más pályák bevetésével. Ebből a megfontolásból került Chase Carrey látószögébe Hockenheim, Imola és Mugello, valamint a Portugáliában található Algarve International Circuit is.

A Hockenheimringet valószínűleg egyetlen Formula-1 szimpatizánsnak sem kell bemutatni. A pálya eddig is számos elképesztő futamot rendezett, elég csak a tavalyi esőkáoszra gondolni. A Német Nagydíj anyagi okok miatt került ki az idei versenynaptárból, amelynek oka igen egyszerű: más promóterek jóval magasabb összegeket fizetnek a versenyrendezésért. Az aszfaltcsík vezetése már jelezte, hogy amennyiben szükségessé válik, bárki helyére könnyedén be tudnak ugrani!

Imola neve egybeforrt a Forma-1 történelemmel, még ha ennek szomorú is az apropója. Uberto Selvatico Estense, a pálya elnöke nagyon ambiciózus a futamrendezést illetően, elgondolása szerint minden adott ahhoz, hogy zártkapus futamot tarthassanak. Ez utóbbi nézők nélkül is egy hosszú korszakot indíthatna újra, ugyanis Imola 1981-től 2006-ig folyamatos résztvevője volt a száguldó cirkusznak. Október-november környékén még remek idő van arrafelé, úgyhogy reménykedjünk…

Mugello szintén veretes F1 sztorival rendelkezik, ám manapság már sokkal inkább a náluk rendezett motorversenyekről híres. A fentebb említett helyszínekhez hasonlóan ők is elismerték a Liberty Media érdeklődését, és biztosak lehetünk abban, hogy mindent megtesznek az F1-es szereplésért. További érdekes adalék lehet, hogy egyre több pályánál merül fel a dupla futamrendezés lehetősége, amely akár még Mugellót is érinheti.

A kakukktojás Portimao eltökéltsége is vitathatatlan. Számos komoly fejlesztést végeztek ott az elmúlt időkben, így a versenypálya megkapta az elérhető legmagasabb FIA besorolást, melynek köszönhetően alkalmassá vált Formula-1-es versenyek rendezésére. Az óriási infrastruktúra, az elérhető számos vonalvezetés, és a májusi újranyitás miatt is ideális célpont lehet a déli fekvésű helyszín. Bennünket abszolút nem lepne meg, ha a neve felbukkanna a hamarosan napvilágra kerülő új versenynaptárban, és visszahelyezné Portugáliát az F1 térképére!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Japán Nagydíj, kifikáció: ATOM LAZA Verstappen pole…

Az elmúlt hétvége izgalma után Max Verstappen ezúttal nem sok kétséget hagyott afelől, hogyan is [...]

Érdekel
SZENZÁCIÓ: Az FIA elismerte egy hibáját!

A Szingapúri Nagydíj kvalifikációján Max Verstappen több látványos feltartást is eszközölt pár ellenfelével szemben. A [...]

Érdekel
Japán Nagydíj, FP2: Ismét Verstappen a leggyorsabb

Az éjszakai első szabadedzés Max Verstappen hegemóniájáról szólt, a holland csaknem hét tizedes előnnyel zárt [...]

Érdekel
Hamilton: „Vettel egy igazi PÉLDAKÉP!”

Mint azt biztos már sok forrásból láttátok, ezen a hétvégén Sebastian Vettel Japánban héderezik, hogy [...]

Érdekel
Verstappen: „Ha valaki NEM ISMER EL bennünket, az nem is igazi szurkoló!”

Míg a fél világ ünnepel, hogy „végre nem a Red Bull Racing nyert” meg egy [...]

Érdekel
Leclerc: „Rá sem ismertek majd a 2024-es Scuderia Ferrarira!”

Nem sokan fogadtak volna rá, mégis a Scuderia Ferrari lett az, aki 2023-ban megtörte a [...]

Érdekel