Pályák, amelyek idén visszatérhetnek / bekerülhetnek a Forma-1-be!

Számos világhírű pálya hosszú ideje lobbizik már az újbóli F1-es szereplésért, sikertelenül. Azonban a mostani járványhelyzet mindent felülír, tradicionális futamokat töröltek, vagy halasztottak el, ez pedig adott esetben sokaknak vissza nem térő alkalmat ad(hat) a visszatérésre.

A koronavírus hisztéria az egyik legelső áldozataként a Forma-1 versenynaptárt borította, jelenleg az újrakezdésre készülődve a Liberty Media minden lehetséges opciót megvizsgál, így könnyedén előfordulhat, hogy az új naptárból régi ismerősök is visszaköszönnek majd.

Cikkünkben azt a négy pályát mutatjuk be nektek, amelyek a különleges helyzetre való tekintettel nagyon jó eséllyel csatlakozhat be a bajnokságba. A jelen helyzet legfőbb prioritásává a hosszabb utazások elkerülése, és a logisztika egyszerűsítése nőtte ki magát. Mivel a legtöbb csapat európai HQ-val rendelkezik, ezért az öreg kontinensen igyekszenek pótolni az elhalasztott nagydíjakat, akár más pályák bevetésével. Ebből a megfontolásból került Chase Carrey látószögébe Hockenheim, Imola és Mugello, valamint a Portugáliában található Algarve International Circuit is.

A Hockenheimringet valószínűleg egyetlen Formula-1 szimpatizánsnak sem kell bemutatni. A pálya eddig is számos elképesztő futamot rendezett, elég csak a tavalyi esőkáoszra gondolni. A Német Nagydíj anyagi okok miatt került ki az idei versenynaptárból, amelynek oka igen egyszerű: más promóterek jóval magasabb összegeket fizetnek a versenyrendezésért. Az aszfaltcsík vezetése már jelezte, hogy amennyiben szükségessé válik, bárki helyére könnyedén be tudnak ugrani!

Imola neve egybeforrt a Forma-1 történelemmel, még ha ennek szomorú is az apropója. Uberto Selvatico Estense, a pálya elnöke nagyon ambiciózus a futamrendezést illetően, elgondolása szerint minden adott ahhoz, hogy zártkapus futamot tarthassanak. Ez utóbbi nézők nélkül is egy hosszú korszakot indíthatna újra, ugyanis Imola 1981-től 2006-ig folyamatos résztvevője volt a száguldó cirkusznak. Október-november környékén még remek idő van arrafelé, úgyhogy reménykedjünk…

Mugello szintén veretes F1 sztorival rendelkezik, ám manapság már sokkal inkább a náluk rendezett motorversenyekről híres. A fentebb említett helyszínekhez hasonlóan ők is elismerték a Liberty Media érdeklődését, és biztosak lehetünk abban, hogy mindent megtesznek az F1-es szereplésért. További érdekes adalék lehet, hogy egyre több pályánál merül fel a dupla futamrendezés lehetősége, amely akár még Mugellót is érinheti.

A kakukktojás Portimao eltökéltsége is vitathatatlan. Számos komoly fejlesztést végeztek ott az elmúlt időkben, így a versenypálya megkapta az elérhető legmagasabb FIA besorolást, melynek köszönhetően alkalmassá vált Formula-1-es versenyek rendezésére. Az óriási infrastruktúra, az elérhető számos vonalvezetés, és a májusi újranyitás miatt is ideális célpont lehet a déli fekvésű helyszín. Bennünket abszolút nem lepne meg, ha a neve felbukkanna a hamarosan napvilágra kerülő új versenynaptárban, és visszahelyezné Portugáliát az F1 térképére!

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Alonso: „Én leszek a pilótapiac legfontosabb szereplője!”

A szezon végén rengeteg versenyző szerződése fog lejárni, így komoly pilótakeringő várható. Ennek az eseménysornak [...]

Érdekel
2024: Ebben a versenyben már győzött is Verstappen

Ez pedig nem más, mint a fizetések rangsora. A Red Bull Racing szupersztárja masszívan körözi [...]

Érdekel
A második tesztnapot a Scuderia Ferrari húzta be

Ma délelőtt Bahreinbe beköltözött Las Vegas: Egy csatornafedél okozott kalamajkát, amelynek hatására egy időre fel [...]

Érdekel
Brutális Red Bull fölény az első tesztnap után

A nem Red Bull Racing szurkolókat igencsak hidegzuhanyként érhette az F1-es tesztnapok elős felvonása, hiszen [...]

Érdekel
Alonso: „Soha nem voltam még ilyen jó formában!”

Fernando Alonso egyszerűen nem öregszik! A tesztnapok előtt kijelentette, hogy még soha az életben nem [...]

Érdekel
ITT az új Ferrari: bemutatkozik az SF24

A vörösök visszafogott elvárásokkal, de gyönyörű autóval érkeztek meg igazán 2024-be. Maranellóban az idei célok [...]

Érdekel