FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Sebastian Vettelt KIZÁRTÁK – Az Aston Martin fellebbez

Sajnálatos, pályán kívüli végjátékkal zárult a Magyar Nagydíj. A mindig igazságos, konzekvens és merev szabálykövető FIA (nehéz volt röhögés nélkül leírni) lesújtott, és elvette a német második helyét.

Utóbbit Lewis Hamilton örökölte meg, aki ezzel (elvileg) tovább növelte előnyét a pilóták közötti versengésben, Carlos Sainz pedig utólag felállhat a dobogóra. A büntetés azért indokolt, mert a futam utáni szokásos ellenőrzések alkalmával minimum egy liter üzemanyagot kell a rendszerben találni az ellenőröknek, akik ezt Vettelnél nem tudták kinyerni, így a szabályok értelmében utólag kizárták a versenyből a pilótát.

A négyszeres világbajnok nem tudta befejezni a futam utáni levezető körét, így akár még érthető is lenne a büntetés, ám az Aston Martinnál meggyőződéssel állítják, hogy minimum 1.75 liter benzin még ott rejlik az autóban. Az igazukért ölre is mennének, így nyomban fellebbezést indítottak az ítélet ellen. A csapat technikai személyzete szerint meghibásodott az üzemanyagpumpa, és ezért nem tudtak elszámolni az üzemanyaggal az ellenőrzés során. Az Aston ezért érintetlenül hagyja Sebastian Vettel autóját, és ma újabb kísérletet tesz arra, hogy az előírt benzinmennyiséget kipréselje a rendszerből. Ottmar Szafnauerék biztosra mennek, így már be is nyújtották a fellebbezést megelőző szándéknyilatkozatot, amely után még 96 órájuk van arra, hogy megtegyék a következő lépést.

Amíg az ügy végére nem kerül pont, addig a Magyar Nagydíj végeredménye sem hivatalos. Az ügy kapcsán elgondolkodtatott bennünket, az FIA-nál hova tűnik ez az aprólékosság, na meg a drákói szigor azokban az esetekben, mikor bajnokságot eldöntő mozzanatok zajlanak a pályán. A kérdés természetesen csak költői volt…

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük