Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Spanyol Nagydíj: Leclerc DRÁMÁJA után Verstappen győzött, és már összetettben is vezet

Tökéletes versenyidőben, hatalmas létszámú közönség, és a FansBrands pavilonja előtt rajtolt el a Spanyol Nagydíj Barcelonában, amely Max Verstappen sikerét hozta.

A rajtot Max Verstappen kapta el jobban, de Charles Leclerc még éppen vissza tudott zárni elé, így elsőként fordult el. Mögöttük is zajlott a csata, amelynek legnagyobb vesztese Lewis Hamilton lett, aki Kevin Magnussennel történt afférja után defektet kapott, és úgy tűnt, hogy ki is írta magát a további versengésből. Ami talán ennél is nagyobb meglepetés volt, az Mick Schumacher hatodik helye, amelyet Valtteri Bottas rövidesen el is vett tőle, majd Esteban Ocon is megelőzte a németet.

Hátrébb épp Fernando Alonso brutális előzését csodálhattuk meg, mikor Carlos Sainz senkitől sem zavartatva eldobta a Ferrarit… Közben a Scuderia másik autója magabiztosan vezette a futamot, Max Verstappen pedig lemásolta Sainz manőverét, ugyanott és ugyanúgy a sóderágyba állt. George Russell köszönte szépen a lehetőséget, és átvette a pozíciót, de Sergio Perez is ugyanarra a helyre pályázott. Volna… mivel a Red Bull Racing utasította őt, hogy adja át a vb-aspiráns Verstappennek a helyét. Ez meg is történt, így a holland harmadikként tolta tovább a szekeret.

Lassacskán megkezdődtek a kiállások is, elsőként Valtteri Bottas és George Russell ugrott be friss kemény keverékekért, majd szép lassan az egész mezőny érkezett. Közben tovább folytatódott Verstappen kanosszája, akinél a tegnapi időmérő után ismét megadta magát a DRS. A holland ezzel tulajdonképpen fegyvertelen maradt a Russell ellen folytatott harcban. Miközben Leclerc senkitől sem zavartatva gyűjtötte az előnyt, addig mögötte óriási küzdelem alakult ki: Verstappen autója hol működött, hol nem, hol tudta támadni Russellt, hol nem. De ennél is elképesztőbb volt a derült égből villámcsapás, hogy Leclerc autója sima és masszív vezetés után kifújt, ezek után a Russell Verstappen csata már a győzelemért ment. Érkezett ugyanis Perez, aki a működő DRS-el simán megelőzte Russellt, és átvette a vezetést.

Ezzel már a Red Bull kezében volt az abszolút taktikai előny, és ezt maximálisan ki is használták, és egy újabb kerékcsere után simán képesek voltak visszahozni Verstappent Russell elé. Innentől csak annyi volt a kérdés, hogy melyik Red Bull versenyzőnek engedjék a győzelmet? Az osztrák istállónál nem csináltak túl nagy dilemmát a kérdésből, és Perez meglépte azt, amit a haza megkövetelt. Max Verstappen így győzni tudott, és összetettben is átvette a vezetést. Sergio Perez második helye extra, ahogy George Russell dobogója is az. És még a verseny utolsó körére is jutott dráma: Lewis Hamilton az elfogyó üzemanyaga okán muszáj volt átadni Carlos Sainznak a pályán megszerzett negyedik helyezést.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük