Szaúdi Nagydíj KRITIKA – Így mosdatja magát az F1 vezetése

Kicsit vicces, hogy amíg az Oroszország által folytatott háború miatt enyhe túlzással a helyi sportszerető kisember kb. már ki sem ejtheti a száján az F1 szót büntetlenül, addig a #WeRaceAsOne kampánymoslék keretében Szaúd Arábia viselt dolgai még simán beleférnek.

Miért is ne, hiszen – mint tudva lévő – az ország már régóta az élen jár az emberi jogokért folytatott küzdelemben, nem tekint teveként tárgyként a nőkre, sőt, még csak rakéták sem csapódnak be a versenypályájuk közelében. Minderről ezt gondolja az F1 feje, Stefano Domenicali:

„Itt nem kérdéseket kell feltennünk, sokkal inkább feladatunk kompromisszum készen megérteni a fennálló helyzetet. Mi is látjuk ezeket a dolgokat, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az ország az F1-en keresztül is épül. Nyilvánvalóan nem mi fogunk egy ezeréves beidegződést lerombolni, de értékelnünk kell a szaúdiak erőfeszítéseit, és a nyitást az irányunkba, a változás felé.

Néhány éve még nem vezethettek gépjárműveket a nők, most pedig itt vannak, szurkolnak, szórakoznak, és a hatóság ezt mind elősegíti a törvények enyhítésével (hurrá…). Természetes, hogy az ember mindig és mindig többet akar, és ennek kapcsán vannak is nézeteltéréseink, de az irány jó. Nem akarunk politizálni (orosz sportolók ellehetetlenítése, a közvetítések befagyasztása, és stb. …khmm), de azt hiszem, nagyon fontos a mi missziónk abban, hogy Szaúd Arábia egy felvilágosultabb és élhetőbb ország legyen a jövőben. Erre kell koncentrálnunk a problémák helyett.” – zárta cinikus nyilatkozatát az F1 vezére.

Nos, messze álljon tőlünk az oroszbarátság, vagy az emberjogi aktivizmus, de azért azt sugározni a külvilágnak, hogy amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek… Ez egy ekkora befolyással bíró sportligától bizony ELÉG GÁZ.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Array

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alonso: „Én leszek a pilótapiac legfontosabb szereplője!”

A szezon végén rengeteg versenyző szerződése fog lejárni, így komoly pilótakeringő várható. Ennek az eseménysornak [...]

Érdekel
2024: Ebben a versenyben már győzött is Verstappen

Ez pedig nem más, mint a fizetések rangsora. A Red Bull Racing szupersztárja masszívan körözi [...]

Érdekel
A második tesztnapot a Scuderia Ferrari húzta be

Ma délelőtt Bahreinbe beköltözött Las Vegas: Egy csatornafedél okozott kalamajkát, amelynek hatására egy időre fel [...]

Érdekel
Brutális Red Bull fölény az első tesztnap után

A nem Red Bull Racing szurkolókat igencsak hidegzuhanyként érhette az F1-es tesztnapok elős felvonása, hiszen [...]

Érdekel
Alonso: „Soha nem voltam még ilyen jó formában!”

Fernando Alonso egyszerűen nem öregszik! A tesztnapok előtt kijelentette, hogy még soha az életben nem [...]

Érdekel
ITT az új Ferrari: bemutatkozik az SF24

A vörösök visszafogott elvárásokkal, de gyönyörű autóval érkeztek meg igazán 2024-be. Maranellóban az idei célok [...]

Érdekel