SZOMORÚ: Az FIA az AI-t hívja segítségül a pályahatárok BETARTATÁSÁHOZ


Már Abu Dhabiban nekilátnak a tesztelésnek, amely arra hivatott, hogy a még megmaradt varázst is kiölje a sportágból a versenybírákra nehezedő iszonyatos nyomást mérsékelje.

Valahogy az F1 mindig is megvolt enélkül, és egyébként is, léteznek erre „ezeréves”, működő megoldások. De hát ez van, haladni kell a korszellemmel, meg főleg az üzlet által diktált kóros megfelelési kényszerrel.

Éppen ezért a soros Abu Dhabi Nagydíj előtt érkezett a hír, hogy a vitatott szituációk vizsgálatának felgyorsításához a mesterséges intelligenciához fordulnak, és a Computer Vision névre hallgató program segítségével fogják kiszűrni a vitás esetek közül az egyértelműeket, a valódi döntnökök közé meg csakis azok kerülnek, amelyek tényleg emberi beavatkozást igényelnek.

Az intézkedéssel nem csak a nyomást, de a bonyolult és időigényes vizsgálatokat is szeretnék minimálisra mérsékelni, hogy minél előbb lehessen egy-egy akció után ítéletet hirdetni. A technológiát az orvosiparból hozná át a Formula-1…

„A Computer Visiont ott arra használják, hogy kiszűrjék azokat az esetek 80 százalékát, amelyek bizonyosan nem rákos megbetegedések. Ezzel időt nyernek a szakembereknek arra, hogy a maradék 20%-al foglalkozzanak. Pontosan ezt a módszert vettük célba mi is. A célunk, hogy a várható 800 eset elemzése helyett csupán 50-re összpontosuljon a munkatársaink figyelme és szakértelme.” – hangsúlyozta ki a projekt vezetője, Tim Malyon.

Az elgondolás nem is hangzik rosszul, de valami mégis azt súgja, hogy a gyakorlati megvalósítás még több vitás esetet fog szülni. És különben is, miért kell mindent automatizálni?

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: XPB Images


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alonso: „Én leszek a pilótapiac legfontosabb szereplője!”

A szezon végén rengeteg versenyző szerződése fog lejárni, így komoly pilótakeringő várható. Ennek az eseménysornak [...]

Érdekel
2024: Ebben a versenyben már győzött is Verstappen

Ez pedig nem más, mint a fizetések rangsora. A Red Bull Racing szupersztárja masszívan körözi [...]

Érdekel
A második tesztnapot a Scuderia Ferrari húzta be

Ma délelőtt Bahreinbe beköltözött Las Vegas: Egy csatornafedél okozott kalamajkát, amelynek hatására egy időre fel [...]

Érdekel
Brutális Red Bull fölény az első tesztnap után

A nem Red Bull Racing szurkolókat igencsak hidegzuhanyként érhette az F1-es tesztnapok elős felvonása, hiszen [...]

Érdekel
Alonso: „Soha nem voltam még ilyen jó formában!”

Fernando Alonso egyszerűen nem öregszik! A tesztnapok előtt kijelentette, hogy még soha az életben nem [...]

Érdekel
ITT az új Ferrari: bemutatkozik az SF24

A vörösök visszafogott elvárásokkal, de gyönyörű autóval érkeztek meg igazán 2024-be. Maranellóban az idei célok [...]

Érdekel