FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Török Nagydíj: Bottas győzött, Verstappen visszavette a vezetést a bajnokságban!

Barátságtalan őszi idő, eső és hűvös fogadata a Török Nagydíj résztvevőit, a körülmények és a látási viszonyok pedig sok izgalommal kecsegtettek. Nos, nem ez lett az év versenye, sőt…

Valtteri Bottas remekül kapta el a rajtot, mögötte Max Verstappen zárt és védte meg a pozícióját. A háttérben is zajlottak az események, Pierre Gasly forgatta ki Fernando Alonsót, majd a spanyol tette ugyanezt Mick Schumacherrel. Lewis Hamilton rögtön agresszív felzárkózásba kezdett, és gyorsan javított is két helyet. Néhány kör és néhány kisebb villongás után viszont beállt a mezőny, és unalmas vonatozás vette kezdetét. Ekkor az egyedüli izgalomfaktort Yuki Tsunoda és Lewis Hamilton párosa jelentette, de a brit csúnyán beragadt az Alpha Tauris mögé. Közben Gaslyt öt másodpercre büntették az Alonso elleni manőveréért, de a spanyol sem úszta meg szárazon. A 12. körben jártunk, mikor Hamilton már a hatodik helyen járt, majd Pierre Gaslyt átugorva megérkezett a közvetlen élmezőny mögé.

Hamilton harcán, na meg Carlos Sainz felzárkózásán kívül alig történt valami, és az év egyik legunalmasabb futama kezdett kirajzolódni. Húsz kört nyugodtan ugrottunk az időben, mire végre autóversenyzésre emlékeztető pillanatokat láthattunk: a Sergio Perezt utolérő Lewis Hamilton agresszív támadási kísérleteit, és az azokat agresszívan visszaverő mexikói csatája szép pillanatokat hozott. Lassacskán elérkeztünk az első kiállásokhoz, és ez érdekes taktikákat hozott. Míg Verstappen itermediate-re váltott, addig Sebastian Vettel medium slickre, és borzasztóan szenvedett vele. A németnek vissza kellett jönnie rövidesen a boxba, amelynek bejáratánál keresztbe állt…

41 kör után Charel Leclercnél ütötte fel a fejét a kósza lehetőség, miszerint a szabályok szerint egyetlen garnitúra itremediate abroncsokkal akár kiállás nélkül teljesíthető, sőt megnyerhető a futam. Nagyon lassan száradt az ív, de szépen lassan mégiscsak javultak a körülmények, ez pedig valamelyest veszélyzónába helyezte Hamiltont, aki ugyan a harmadik helyen autózott, de már 48 kör volt az átmeneti abroncsaiban. A Mercedes nem is kockáztatott, ezen a ponton kivette a #44-es autót a játékból. Az utolsó körökre már csak egyetlen kérdés maradt, vajon képes lehet-e magát visszaküzdeni a dobogóra a hétszeres világbajnok?

Nem volt képes rá, így Charles Leclerc mögött ötödikként intette le őt a kockás zászló. A futamot a leggyorsabb kört is elszipkázva Valtteri Bottas nyerte Max Verstappen és Sergio Perez előtt. Verstappen számára a lehető legjobban alakult a verseny, hiszen visszavette a vezetést a bajnokságban, és hat pont előnyt épített ki magának legfőbb riválisával szemben.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Getty Images

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük