Nem Verstappen az első, akit idén megbüntetnek

Mint ismert a múltheti austini verseny utolsó körében, a Kimi Raikkönent megelőző Max Verstappen pályaelhagyásért kapott büntetésével leszorult a dobogóról. A Red Bull következetlenséggel vádolja az FIA-t, pedig az ugyanilyen esetekben hozott korábbi döntéseik nem mondanak ellent az amerikai esetnek.

Max Verstappen érthetően volt csalódott a hétvégén, ugyanis az utolsó körben megelőzte Raikkönenet, ezzel a harmadik helyen ért célba. Már készült is a dobogóra, amikor is szóltak neki, hogy 5 másodperces büntetést kapott a pálya levágásáért, így vissza kell, hogy adja a 3. helyet a Ferrari finn pilótájának . Az eset egyértelmű volt, a holland pilóta mind a 4 kerékkel jól láthatóan elhagyta a pályát, és ebből előnyt kovácsolva szerezte meg a 3. helyet.

A csapat vezetője Christian Horner azonban nem emiatt volt elégedetlen, hanem mert a hétvége során többen is elhagyták a pályát, de őket mégsem szankcionálták.

Voltak a versenyen még hasonló esetek

A verseny elején Valtteri Bottas sodródott ki Daniel Ricciardo mellett, tempójából nem vett vissza és a köbvetkező kanyarban megelőzte az ausztrált. Hasonló esete volt Verstappennel is, mikor a holland próbálta előzni őt a bukótérre kényszerült, ennek következtében tudott a Red Bull előtt maradni a következő kanyarban. Charlie Whiting versenyigazgató azóta kifejtette miért nem kaptak ezekben az esetekben büntetést a pilóták.

Míg az előző két esetben a a pályaelhagyó a külső íven hagyta el a pályát, kvázi hosszabb utat tett meg, addig Verstappen a belső ív levágásával nyert métereket az előzés során.
Azon lehet vitatkozni, hogy a szélesítés mennyivel számít kisebb előnyszerzésnek, mint a  pálya levágása, de az tény, hogy az FIA a belső íves kanyarlevágások esetében mutat nagyobb következetességet.

A közelmúltban két ilyen esetben is büntetett a szerv. Monzában Jolyon Palmer kapott hasonló szituációban 5 másodperces büntetést, miközben Fernando Alonsoval csatázott. Spában pedig Sergio Perez kapott büntetést a sikán levágásáért. Tehát a FIA most is ugyanúgy büntetett, mint a szezonban eddig mindig ilyen esetekben, csak itt éppen a dobogóért folyt a csata, míg a másik két esetben nem.

Jolyon Palmer monzai pályalevágása
Jolyon Palmer monzai pályalevágása

Ross Brawn emiatt úgy véli, felül kell vizsgálni az FIA döntéshozó rendszerét. „Ha végre lecsillapodnak a kedélyek, érdemes lesz felülvizsgálni az ilyen eseteket valamennyi érintett részvételével, azaz az FIA-val és a csapatokkal. A Forma–1-ben már létezik a videotechnológia, de meg kell vizsgálnunk, hogyan tudnánk kihasználni a pontosabb és következetesebb ítéletek érdekében.” – mondta Brawn.

Array

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kanada, FP2: „Azért a víz az úr” (na meg Alonso)

Ezúttal nem hivatkozhattunk arra, hogy nem volt körözés a pályán, mert volt. Csak hát milyen [...]

Érdekel
SOK VÍZ, kevés akció: Norrisé az első menet Kanadában

Komoly esőzés, csúszás, sárga és piros zászlós fázisok, baleset, néhány kör után Lando Norris siker. [...]

Érdekel
Ő lehet a KÖVETKEZŐ F1-es távozó?

Ralf Schumacher szerint már meg is van, Esteban Ocon után kit tesznek majd lapátra következőleg [...]

Érdekel
F1 SAPKA INGYEN? Minden hétvégén A TIÉD LEHET egy!

Mi a FansBrandsnél folyamatosan arra törekszünk, hogy izgalmat csempésszünk a versenyhétvégékbe. Most egy olyan INGYENES [...]

Érdekel
Vasseur: „Hamilton és Leclerc NYERŐ PÁROS LESZ!”

Tagadhatatlan, hogy a Scuderia Ferrarinál nem szokás beállni a sorba. Az olaszok nem sok minden [...]

Érdekel
Perez hosszabbított – Az örök második TOVÁBBRA is marad a Red Bullnál

Hiába a számos jobbnak tűnő, pilótapiacon elérhető opció, hiába Sergio Perez gyenge teljesítménye, a Red [...]

Érdekel