Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Nem Verstappen az első, akit idén megbüntetnek

Mint ismert a múltheti austini verseny utolsó körében, a Kimi Raikkönent megelőző Max Verstappen pályaelhagyásért kapott büntetésével leszorult a dobogóról. A Red Bull következetlenséggel vádolja az FIA-t, pedig az ugyanilyen esetekben hozott korábbi döntéseik nem mondanak ellent az amerikai esetnek.

Max Verstappen érthetően volt csalódott a hétvégén, ugyanis az utolsó körben megelőzte Raikkönenet, ezzel a harmadik helyen ért célba. Már készült is a dobogóra, amikor is szóltak neki, hogy 5 másodperces büntetést kapott a pálya levágásáért, így vissza kell, hogy adja a 3. helyet a Ferrari finn pilótájának . Az eset egyértelmű volt, a holland pilóta mind a 4 kerékkel jól láthatóan elhagyta a pályát, és ebből előnyt kovácsolva szerezte meg a 3. helyet.

A csapat vezetője Christian Horner azonban nem emiatt volt elégedetlen, hanem mert a hétvége során többen is elhagyták a pályát, de őket mégsem szankcionálták.

Voltak a versenyen még hasonló esetek

A verseny elején Valtteri Bottas sodródott ki Daniel Ricciardo mellett, tempójából nem vett vissza és a köbvetkező kanyarban megelőzte az ausztrált. Hasonló esete volt Verstappennel is, mikor a holland próbálta előzni őt a bukótérre kényszerült, ennek következtében tudott a Red Bull előtt maradni a következő kanyarban. Charlie Whiting versenyigazgató azóta kifejtette miért nem kaptak ezekben az esetekben büntetést a pilóták.

Míg az előző két esetben a a pályaelhagyó a külső íven hagyta el a pályát, kvázi hosszabb utat tett meg, addig Verstappen a belső ív levágásával nyert métereket az előzés során.
Azon lehet vitatkozni, hogy a szélesítés mennyivel számít kisebb előnyszerzésnek, mint a  pálya levágása, de az tény, hogy az FIA a belső íves kanyarlevágások esetében mutat nagyobb következetességet.

A közelmúltban két ilyen esetben is büntetett a szerv. Monzában Jolyon Palmer kapott hasonló szituációban 5 másodperces büntetést, miközben Fernando Alonsoval csatázott. Spában pedig Sergio Perez kapott büntetést a sikán levágásáért. Tehát a FIA most is ugyanúgy büntetett, mint a szezonban eddig mindig ilyen esetekben, csak itt éppen a dobogóért folyt a csata, míg a másik két esetben nem.

Jolyon Palmer monzai pályalevágása
Jolyon Palmer monzai pályalevágása

Ross Brawn emiatt úgy véli, felül kell vizsgálni az FIA döntéshozó rendszerét. „Ha végre lecsillapodnak a kedélyek, érdemes lesz felülvizsgálni az ilyen eseteket valamennyi érintett részvételével, azaz az FIA-val és a csapatokkal. A Forma–1-ben már létezik a videotechnológia, de meg kell vizsgálnunk, hogyan tudnánk kihasználni a pontosabb és következetesebb ítéletek érdekében.” – mondta Brawn.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

ELFOGADTÁK ANDRETTIÉK nevezését, gyakorlatilag itt a 11. csapat!

Az Andretti a Caddileckel karöltve 2026-ban tervezi, hogy csatlakozik a Formula-1-es világbajnoksághoz, az FIA részéről [...]

Érdekel
Norris: „A Red Bull NEM Verstappenre építi az autóját”

Lando Norris határozottan megcáfolta a szurkolók kedvenc összeesküvés elméletét, miszerint azért lenne domináns ez vagy [...]

Érdekel
Jordan: „Gyerünk már, ÜLTESSÉK BE Lawsont Perez HELYÉRE!”

Bár elviekben Sergio Perezt 2024-ben még szerződés köti a Red Bull Racinghez, gyakorlatilag a Red [...]

Érdekel
F1 szakértő: MÉLTATLAN, ami Norris körül történik…

A Sky Sports F1-es műsorvezető Craig Slater szerint Lando Norris hiába az egyik legnagyobb tehetsége [...]

Érdekel
Az APPLE TV kizárólagosságra hajt az F1 közvetítésekben!

A streaming platform nem csupán egyszerűen megvásárolná az F1 közvetítési jogait, de a deal mellé [...]

Érdekel
IndyCar pilóta: „Palou JOBB VERSENYZŐ, mint Verstappen!”

Bár mindenki elismeri Max Verstappen nagyságát, de az amerikaiak szerint az ovál versenyzés egy sokkal [...]

Érdekel