Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Bottas győzelem az Orosz Nagydíjon, Hamilton lábon lőtte magát

Már a futam felvezetése is pikánsan indult, hiszen a Michael Schumacher győzelmi rekordját hajszoló Lewis Hamilton az installációs körén vétett gyermeteg hibájával rögtön a start előtt megpecsételte a versenyét.

Történt ugyanis, hogy a brit próbarajtot hajtott végre a pálya célegyenesében, márpedig ez ott tiltott dolognak minősül. A rajtot követően a lágy keverékeken startoló Hamilton jött el az élen, de Valtteri Bottas nagyon tapadt rá, és Max Verstappent átlépve majdnem meg is előzte őt. Alig voltunk túl néhány kanyaron, amikor Carlos Sainz a pályaelhagyása után igyekezett szabályosan visszatérni, de szerencsétlen módon a falba csapódott. Hátrébb is volt csetepaté, Lance Stroll és Charles Leclerc akadtak össze – a kanadai húzta a rövidebbet, és Sainz mellett számára is véget ért az Orosz Nagydíj.

Hat körön keresztül safety car fázis következett, amely alatt többen megejtettek egy-egy taktikai boxkiállást. Az újraindításból Lewis Hamilton jött ki a legjobban, majd kisvártatva megérkezett a rádióüzenet: a versenybírák tíz másodperces büntetéssel sújtják őt a szabálytalan helyen bemutatott rajtgyakorlatáért.

Több sem kellett Bottasnak: a finn rákapcsolt, és remek kompromisszummal, a kemény keverékeket kímélve szórta a leggyorsabb köröket, és épített ki magának megnyugtató előnyt. Mögötte Verstappen és Esteban Ocon harcolt, kettejük közül természetesen inkább a holland jelentett reális veszélyt az élen álló Mercedesre. Közben az egy kiállásosra tervezett taktikát igazolta Verstappen, akit pontosan a verseny felénél szólított ki kerékcserére a csapata. Erre Bottasék is reagáltak, szinte rögtön kemény keverékre váltottak, a 77-es versenyző pedig jól menedzselte a helyzetet, és tovább növelte a fórját.

Ezalatt a felső középmezőnyben komoly csaták dúltak, melyben Sergio Perez, a két Renault, és a verseny második felében közéjük ékelődött Charles Leclerc igyekezett minél előrébb pozicionálni magát. A monacói higgadt versenyzéssel végül értékes pontokat szerzett, de ez a nap Valtteri Bottasról szólt: a Mercedes pilótája csendben tette a dolgát, és minden dráma nélkül kihasználta az ölébe hullott lehetőséget, és a leggyorsabb kört is bezsebelve Verstappen és Hamilton előtt megnyerte az Orosz Nagydíjat.

Írta: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Essentially Sports

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük