FansBRANDS VIP Tagság
Forma 1 VIP Tagság
Forma 1 futamértesítő

Folytatódik a TRADÍCIÓK SZÉTVERÉSE – Felkészül az EAU ROUGE…

Nagyon szomorú hír látott ma napvilágot: átépítés vette kezdetét Spa Francorchampson, amelynek áldozatául esik az Eau Rouge kanyar, és annak epikus látképe is.

Kis túlzással élve az „idők kezdete óta” az alábbi kép ugrik be mindenkinek, ha meghallja a mondatot, nevet: Belga Nagydíj Spában.

Mostantól ez már sajnos csak múlt idő, mert engedve a Forma-1-et lassacskán felemésztő üzleti lobby/politikai nyomás kombójának, nekiláttak „biztonságosabbá” tenni a veszélyes sikánt. Ennek első momentumaként ledózerolták a domb tetején álló házat (…), amely hosszú évtizedek óta az egyik legnagyobb szexepilje volt a belga aszfaltcsodának. Helyére egy rendkívül „ízléses” fedett lelátó kerül majd (minek, a korona cirkuszban újra és újra elnéptelenedő nagydíjaknak?), az Eau Rouge mellett található aszfaltozott bukóteret pedig egy nagyobb, sóderággyal rendelkező zóna fogja felváltani. Mindez a biztonsági faktor növelése mellett a jövőbeni motorversenyek oltárán – legalábbis ezt próbálja nekünk bemagyarázni a hivatalos kommunikáció. Persze, lehet mondani itt sok mindent, óvjuk meg a pilótákat és mentsünk életeket, soha többé nem akarunk még egy Anthoine Hubertéhez hasonló esetet. Azonban balesetek mindig voltak, és mindig lesznek is, és ha a Spában versenyző pilótákat magánbeszélgetés során megkérdeznénk, hogy jó-e ez így, nagy valószínűséggel ítélnék el, és hevesen tiltakoznának ellene. Ám történhet bármi, a cirkusznak a profitnak dübörögnie kell tovább…

E sorok írója maga is sok időt töltött el a belga F1-es pályán, (megmászta annak világhírű kanyarját, körüljárta nyomvonalát, szervizútjait, minden zegzugát, virágot vitt Anthoine Hubert tragédiájának helyszínére) így nyugodtan ki meri jelenteni: Ez így már nem lesz ugyanaz, ismét egy álommal lettünk szegényebbek. Lassacskán, de biztosan kopik annak az ékkőnek a ragyogása, amit úgy hívunk: Formula-1.

Írta: Tóth Krisztián Márk

One thought on “Folytatódik a TRADÍCIÓK SZÉTVERÉSE – Felkészül az EAU ROUGE…

 1. Szilvi says:

  “…ha a Spában versenyző pilótákat magánbeszélgetés során megkérdeznénk, hogy jó-e ez így, nagy valószínűséggel ítélnék el, és hevesen tiltakoznának ellene.”
  Ennél a mondanál emlékezzünk a glóriát mennyi kritika érte és hogy azóta hány versenyző életét mentette meg
  A teljesség igénye nélkül:
  2018 Belgium: Leclerc
  2020 Bahrein: Grosjean
  2021 Monza: Hamilton
  A szitu teljesen ugyanaz, sajnos amíg egy versenyző életét nem menti meg ez a változtatás addig mindenki csak a negatívumot látja, de ha bekövetkezne egy tragédia, akkor meg mindenki fel lenne háborodva, hogy miért nem változtattak rajta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.